6 pomysłów na ajurwedyjskie śniadania na słono – przepisy

śniadania ajurwedyjskie

6 pomysłów na ajurwedyjskie śniadania na słono

 

Ajurwedyjskie śniadania to temat, o który często pytają mnie moje klientki i klienci. Co mam jeść rano i niech to nie będzie znowu owsianka. Racja, owsianka nawet i mnie się niekiedy nudzi, a więc rozumiem potrzebę znalezienia alternatywy wytrawnej. Śniadanie na słodko czy słono? Jak zwykle odpowiem: to zależy, gdyż każdy jest inny i ma inne potrzeby. Zacznę najpierw od krótkiego wstępu o ajurwedyjskich śniadaniach.

 

Obserwuj, jak jesz posiłki

Ajurwedyjskie śniadanie będzie wtedy pożywne i zbilansowane, jeśli będą jemu towarzyszyć inne elementy równie ważne w Ajurwedzie, co posiłek. Niewiele mówi się o nich w dietetyce, prócz może jednego zalecenia, by jeść powoli. Ajurwedyjskie posiłki spożywa się:

  • z wdzięcznością,
  • przeżuwając dokładnie każdy kęs,
  • nie popijając ich, jedynie małymi łyczkami, by pokarm zmieszać z wodą,
  • w spokoju,
  • siedząc,
  • sięgając po nieostre sztućce, jak widelec – lepiej jeść łyżką lub chlebkiem,
  • o odpowiedniej porze,
  • kiedy czujesz głód,
  • dostosowane do doszy,
  • dopasowane do pory roku,
  • przygotowując posiłek z miłością i oddaniem.

 

Warto także planować posiłki, gdyż to ułatwia funkcjonowanie, wprowadza pewną rutynę dnia, która pozwala na zachowanie jakichś ram i w Ajurwedzie jest jedną z pierwszych zaleceń, które otrzymują moje klientki.

 

Czy korzystasz z dobrej jakości żywności przygotowując zdrowe posiłki?

Ajurwedyjskie śniadanie nie będzie spełniało tych najważniejszych założeń, jeśli produkty, z których je przygotujesz będą słabej jakości. O co dokładnie chodzi? Tutaj pojawia się dysonans, ponieważ dietetycy mówią o mrożonkach, jako o całkowicie wartościowych produktach, a przychodzi Kasia Kłyż od Ajurwedy i mówi, że to błąd. Owszem, używanie mrożonek, puszek w nadmiarze to zabieranie swojemu organizmowi prany, czyli energii życiowej. One są smaczne, one będą miały witaminy, ale nie będą miały życia. Kiedy zatem mówię o zdrowych posiłkach nie mam na myśli jedynie tego, co jesz, ale w jakiej formie i skąd ta żywność pochodzi.

Kolejnym ważnym aspektem jest sporadyczne korzystanie z puszek i słoików. Przyjrzyj się temu, jak gotujesz. Jeśli często, powiedzmy  razy w tygodniu, wyciągasz kukurydzę, fasolę i groszek z puszki, do tego passatę ze słoika, zalewasz je tym sosem, gotujesz, postaraj się robić to inaczej. Podziękuję Ci za to Twój organizm. To nie jest tak, że dodanie cieciorki ze słoika raz w tygodniu jest złe. Ale jeśli Twoja spiżarnia przypomina sklep spożywczy, zastanów się się. Alternatywa? Mocz fasolę przez noc, używaj do sosu świeżych pomidorów, które naprawdę łatwo się rozpuszczają i robi się nich pyszny sos.

 

Śniadania dostosowane do nas 

Jak wiesz w Ajurwedzie posiłki spożywa się dopasowane do prakriti, ale nie tylko. Nie oznacza to, że osoba pitta nigdy nie może zjeść chilli. Moje klientki często mają kłopot z nieco luźniejszym podejściem do tego tematu. Stresuje je fakt, że zjadły na przykład twaróg, a on nie jest zgodny z ich doszą. Moja rada! Wyluzuj trochę. W Ajurwedzie mówi się i patrzy globalnie, to jest: jeśli tydzień ma 7 dni średnio jesz około 21 posiłków, a wśród tych posiłków 15 z nich będzie niedopasowanych dla Ciebie przez na przykład pół roku, faktycznie dosza może ulec zaburzeniu. Zauważ, że większość z nas odżywia się nieświadomie przez dłuższy czas, więc kiedy wprowadzają nowe nawyki, zaczyna się wiele zmian na polu dietetycznym.

W Ajurwedzie nie chodzi o fanatyzm, ale o używanie własnej inteligencji. Jedzenie ma nam także smakować. Bardzo dużo produktów spożywczych, czy warzyw i owoców są tridoshowe lub neutralne. Oznacza to, że będą dobre dla każdej doszy. Dlatego też jajecznica będzie dobra dla każdego, ale pitta może użyć mniej żółtek. Marchew surowa jest ostrzejsza, ale ugotowana lekko nawet na parze będzie dobra dla pitty, a dla Vaty i Kaphy szczególnie. Owsianka jest przykładem typowo tridoshowego posiłku czy choćby ajurwedyjskie kitchari.

Pamiętajmy:

Vatę balansują smaki: słony, słodki i kwaśny

Pittę: słodki, gorzki, cierpki,

Kaphę: ostry, gorzki, cierpki

Ale wszystkie powinny znaleźć się na talerzu, lecz  w odpowiedniej formie i proporcjach.

 

Podasz przepisy na ajurwedyjskie śniadania? Podam!

Śniadania ajurwedyjskie – propozycje 

 

1. Placek z cieciorki z pomidorami i pietruszką (1 porcja)

śniadania ajurwedyjskie
śniadania ajurwedyjskie

 

Danie będzie dobrze dla Pitty i Kaphy, Vata po cieciorce może mieć gazy i wzdęcia. 

Placek*

80 g mąki z cieciorki

80 ml wody

1 łyżeczka sody,

0,5 łyżeczki pieprzu,

0,5 łyżeczki soli,

1 łyżeczka kuminu,

1 łyżeczka suszonych, zmielonych nasion kolendry

Ghee do smażenia

 

*do placka można dodać pokrojone w małą kosteczkę warzywa, np. cukinię, czy paprykę. 

 

Wszystkie składniki połączyć w ciasto i ubić mikserem. Patelnię rozgrzać na średniej mocy palnika z odrobiną ghee. Wylać ciasto i podpiekać kilka minut z obu stron.

 

Pomidory z pietruszką

1 średni pomidor,

1 łyżka świeżej naci pietruszki,

odrobina soli, pieprzu, cukru nierafinowanego i oliwy.

Pomidory pokroić w małą kosteczkę. Pietruszkę posiekać. Przyprawić, dodać oliwę, pomieszać. Położyć na placek.

 

2. Zupa z groszku (1 porcja)

przepisy ajurwedyjskie
przepisy ajurwedyjskie

Plusem takiej zupy jest to, że jest ciepła, płynna, ma sporo białka i jest szybka do zrobienia. Zupa będzie dobra dla wszystkich dosz, ponieważ groszek ma smak słodko-cierpki.

Przepis

120 g groszku świeżego, można wykorzystać także łupiny, jeśli groszek jest dobrej jakości,

150 ml wody,

1 łyżka ghee,

1 łyżeczka curry,

kawałeczek pora,

pół marchewki,

sól, pieprz do smaku

Szczypta gałki muszkatołowej.

W rondlu rozgrzać ghee, pokroić marchew, wrzucić podduszać kilka minut, dodać pokrojonego pora i curry, wymieszać. Gdy warzywa zmiękną, dodać pozostałe przyprawy, groszek i wodę. Zagotować około 15 minut, następnie zblendować. Można podawać z grzanką.

 

3. Hummus z warzywami (kilka porcji)

Hummus
Hummus

Pasta z cieciorki i  tahiny ma wiele zalet. Po pierwsze jest bardzo wzmacniająca i będzie dobrym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczy. Po drugie zawiera wszystkie smaki, ponieważ znajdziemy w nim cieciorkę (cierpka, sucha, po strawieniu robi się ostra, wzmacnia żołądek i śledzionę), sezam (słodki, ciężki, nawilżający, buduje ojas). sok z cytryny (kwaśna, tonizuje jelito grube), czosnek i pieprz (ostry, poprawiają krążenie), oliwa lub olej słonecznikowy (ciężkie, tłuste, słodkie), kumin (ostry, gorzki, słodki – reguluje trawienie), sól (słona, nawilża i poprawia trawienie).  Zatem hummus w zależności od tego jak zostanie przyrządzony, może służyć każdej doszy. Osoby Vata ze względu na dość dużą ilość suchej cieciorki powinny dodać więcej kuminu i pieprzu dla lepszego trawienia lub zmniejszyć ilość cieciorki kosztem oliwy lub dodać jakieś warzywo.

 

Przepis

200 g ugotowanej ciecierzycy* (namoczonej na noc, ugotowanej w osolonej lekko wodzie),
2 łyżki pasty tahini,
50 g oleju słonecznikowego lub oliwy,
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny,
50g zimnej wody,
1 łyżeczka kuminu,
0,5 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu.

Wszystkie składniki dokładnie zblendować na pastę.

Warzywa

1 marchew
1 ogórek

Warzywa pokroić w paski moczyć w hummusie.

 

4. Jajecznica (1 porcja)

śniadania ajurwedyjskie

Jajka są tridoshowe ogólnie rzec ujmując. W zależności oczywiście, jak się je przyrządzi, służą nam w specyficzny sposób. Na przykład żółtko jaja będzie bardziej służyć osobie Vata ze względu na wyższą zawartość tłuszczu.

Podstawowy przepis na jajecznicę można ubogacić w przeróżne warzywa, dodać szczypior, tofu, przyprawy indyjskie.

Przepis

2 jajka z chowu ekologicznego,

0,5 łyżeczki kuminu,

szczypta soli,

odrobinę pieprzu,

ghee.

Na patelni rozgrzać ghee. Jajka wymieszać z przyprawami, wylać na patelnię, wymieszać. Podawać od razu.

 

5. Warzywa duszone + ćapati (1  porcja)

przepisy ajurwedyjskie
przepisy ajurwedyjskie
capati
capati

 

W tej propozycji również możemy kombinować. Możemy dobrać warzywa właściwe dla naszej konstytucji, sezonu i samopoczucia. Dla Vaty będzie dobra marchew, por, cukinia, fasolka szparagowa, burak. Dla pitty podobnie lecz bez pora, a Kapha może dodać warzywa liściaste jak jarmuż. Ćapati to bardzo dobry pomysł z kilku powodów. Po pierwsze jako pieczywo jest robione na świeżo. Drugą sprawą jest to, że cienkie placki na ciepło są bardzo smaczne i pożywne i świetnie pasują do warzyw. Po trzecie można sobie wybrać rodzaj mąki – orkisz, pszenica dla pitty i vaty, żyto dla kaphy.

Ćapati przepis 

0,5 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki oleju,
sól,
woda

można dodać nasiona kuminu, czarnuszki.

Mąkę zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie rzadkie.
Porwać ciasto na kawałki i stworzyć kulki wielkości jajka. Przygotować patelnię z grubym dnem i porządnie ją rozgrzać (jeśli masz piec chlebowy, możesz ćapati przygotować w nim).
Rozwałkować kulki na cieniutkie placki, wrzucić na patelnię na 1 minutę z każdej strony.

 

Warzywa

1 mała marchew,

0,5  cukinii,

kawałek pora,

kawałek papryki,

ghee,

sól. pieprz, przyprawy np. zioła prowansalskie, garam masala w zależności, jaki smak mamy ochotę osiągnąć.

Woda

 

W rondlu lub na patelni rozgrzać ghee, dodać przyprawy, wymieszać. Warzywa uprzednio pokroić w kostkę lub plasterki, wrzucić na mieszankę ghee z przyprawami, podlać wodą i dusić pod przykryciem często mieszając. Gdy warzywa zmiękną, podawać z ćapati. Można dodać na przykład tofu wędzone do smaku.

 

6. Szpinak z tofu (1 porcja)

przepisy ajurwedyjskie szpinak
przepisy ajurwedyjskie szpinak

 

Szpinak jest dobroczynny dla każdej doszy. Usuwa toksyny, działa wzmacnia wątrobę i poprawia metabolizm. Młode liście szpinaku są słodsze i bardziej będą służyć osobom typu Vata, ale z reguły uduszone na maśle, będą dobre dla każdej doszy. Tofu z kolei to również tridoshowy produkt. Neutralnie będzie działać na Vatę i Kaphę, a nawet je obniżać. Dobre jest również dla Pitty, nawet w formie wędzonej.

Przepis

2 garści szpinaku

0,5 ostki tofu wędzonego,

sól, pieprz,

gałka muszkatołowa, szczypta,

Ghee.

 

Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić tofu pokrojone w kostkę. Zmniejszyć ogień, by tofu nie przywierało do patelni. Następnie dodać poszatkowany szpinak, przyprawy i lekko podlać wodą, dusić mieszając. Można dodać odrobinę śmietanki lub jogurtu. Można również podawać z ćapati.

 

 

Śniadania ajurwedyjskie na słono podsumowanie 

Śniadanie ajurwedyjskie to nie tylko produkty, ale i cała filozofia jedzenia. Niegdyś nasi przodkowie modlili się przed każdym posiłkiem, w ramach wdzięczności za dary natury, które wylądowały na ich stole. Jeśli się nie modlisz, po prostu poczuj wdzięczność, która ogrzeje Twoje wnętrze, kiedy jesz. Podobnie z przygotowaniem posiłków, raczej z miłością, niż niesmakiem, i raczej na wesoło niż na smutno. Energia jedzenia otrzymuje również energię kucharza.

Przykłady powyższych śniadań będą wspierać twoje ciało, wzmacniać je, ale nie obciążać. Polecam Ci eksperymentować we własnej kuchni, ponieważ to naprawdę niezla frajda:). Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się jedzeniu ajurwedyskim, polecam Ci dwie rzeczy: E-booki z przepisami ajurwedyjskimi lub kurs e-learningowy Dietoterapia ajurwedyjska . 

 

Daj znać w komentarzu, czy skorzystałaś z któregoś przepisu! 

 

Smacznego!

 

Co mam dla Ciebie:

Dietoterapia Ajurwedyjska [KURS]

Dołącz do społeczności Strefy Obfitości

NEWSLETTER OBFITOŚCI

prezent dla Ciebie

E-BOOK: JAK MEDYTOWAĆ?

jak medytować
Zapisz się do mojego newslettera

IBS w ajurwedzie

IBS w Ajurwedzie – przyczyny, objawy, i leczenie

IBS w ajurwedzie a IBS w medycynie zachodniej.  Ajurweda podchodzi do leczenia IBS w sposób...
Read More

Jak buddyzm obalił ajurwedyjską chirurgię?

Czy chirurgia to dzieło zachodu? Chirurgia ajurwedy powstała tysiące lat temu! Jesteśmy dziś zafascynowani nauką...
Read More
Rozwój osobisty

Rozwój Osobisty: Klucz do Spełnienia i Sukcesu

Rozwój osobisty: Klucz do Spełnienia i Sukcesu
Read More
Pranajama

Pranajama – kontrola życiodajnego oddechu

Pranajama – kontrola życiodajnego oddechu
Read More
śniadania ajurwedyjskie

6 pomysłów na ajurwedyjskie śniadania na słono – przepisy

6 pomysłów na ajurwedyjskie śniadania na słono   Ajurwedyjskie śniadania to temat, o który często...
Read More
czemu ciągnie mnie do słodkiego

Czemu ciągnie mnie do słodkiego? Ajurweda wyjaśnia.

Czemu ciągnie mnie do słodkiego? Poznaj kilka ajurwedyjskich przyczyn i porad. Czemu ciągnie mnie do...
Read More

Zostaw odpowiedź

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się do mojego newslettera

[yikes-mailchimp form="1"]