Jest ona potrzebna i ważna, ale w zależności od podejścia i metodyki prowadzenia badań, postawionych hipotez, ale i prowadzących badanie, wyniki takich badań mogą wyjść rożne.
Dlatego warto sięgnąć po sprawdzoną wiedzę, która liczy 5000 lat, ponieważ jest ponadczasowa!
Niezmieniona forma, ale także ta ponadczasowość, opieranie założeń na obserwacji człowieka to klucz do zdrowia.
Dieta i żywienie to lekarstwo, które zażywamy na co dzień. Codziennie jemy! Codziennie trawimy. Dietoterapia ajurwedyjska to profilaktyka, a nie interwencja.
Pozwól swojemu organizmowi otrzymać, to czego potrzebuje. Ajurweda pięknie Ci to opowie.
Ajurwedyjskie odżywianie ma formę nie tylko zaspokajającą głód, ale przede wszystkim terapeutyczną.
Jeżeli zaczniesz wprowadzać chociaż podstawy założeń Ajurwedyjskiego Odżywiania, doświadczysz zdrowienia swojego ciała na wielu płaszczyznach.
Ponieważ dieta zmieniła również moje życie, pragnę podzielić się z Tobą wiedzą z zakresu Ajurwedy, ale i własnych doświadczeń, aby ułatwić Ci zrozumienie tego, jaki potencjał tkwi w JEDZENIU.
Niewątpliwie prócz samych produktów żywieniowych, niezwykle istotne jest zrozumienie samego mechanizmu trawienia, ponieważ ta wiedza da nam podstawy wiedzy o sobie.
CZY WSZYSCY MOŻEMY PRAKTYKOWAĆ AJURWEDĘ?
Podczas kursu przekażę Ci wiedzę o SMAKACH AJURWEDYJSKICH, ponieważ jest to podstawowa, ale i najważniejsza wiedza dotycząca odżywiania.
Dowiesz się również jak ustalić samodzielnie własne potrzeby na podstawie wiedzy o doszach. Po kursie zmaleją Twoje wątpliwości co do ustalenia własnych potrzeb, ponieważ o to chodzi, by Ajurweda była praktyczna, funkcjonalna!
dosze w ajruwedzie, cech, jakości, ponieważ jest to podstawa wiedzy,
podstawowe zasady żywienia,
klasyfikacja sześciu smaków w ajurwedzie – słodki, gorzki, kwaśny, cierpki, ostry, słony,
ogień trawienny i jego zaburzenie, abyś poznała trawienie od środka
żywienie sezonowe i lokalne, ale i dostosowane do warunków europejskich
dyskusja oraz wymiana doświadczeń.
smaki a żywność, jak określić smak żywności?
omówienie tabeli pokarmów,
techniki gotowania i przyprawianie pokarmów,
tworzymy przepisy – studium przypadków,
układamy jadłospis tridoshowy,
dyskusja, omówienie przypadków,
GDZIE? NA PLATFORMIE E-LEARNING
KIEDY? DOSTĘP PRZEZ 2 LATA
CZY OTRZYMAM CERTYFIKAT? TAK, PO ROZWIĄZANIU QUIZU
MATERIAŁY PDF? TAK
Poznasz swoje ciało i zrozumiesz, co chce Ci powiedzieć.
Przyswoisz teorię smaków oraz będziesz potrafił/a zastosować ją w praktyce, ponieważ o to tutaj chodzi.
Dowiesz się, dlaczego prostota odżywiania to klucz do sukcesu, ale i zdrowia!
Nauczysz się tworzyć jadłospis dla siebie i rodziny, ponieważ Ajurweda jest dla każdego!
Uwolnisz się od krótkoterminowych diet i będziesz mieć przestrzeń do wprowadzenia systemu odżywiania, a nie diety, która trwa 14 dni, ponieważ krótkie diety krótko działają!
DETOTERAPIA AJURWEDYJSKA TO UMIEJĘTNOŚĆ ROZPOZNAWANIA I WYKORZYSTYWANIA SMAKÓW
Tabela właściwości pokarmów zawiera listę większości produktów spożywczych z opisem smaku, wirja, wipaka oraz wpływu na organizm, a także ze wskazaniem działania leczniczego. Dzięki tej tabeli dowiesz się, jakie:
owoce,
warzywa,
oleje,
produkty zwierzęce,
a także przyprawy, czy inne produkty,
wpływają na Ciebie najlepiej.
Tabela zawiera następujące informacje:
smak,
energię (czy wychładzającą, czy rozgrzewającą),
skutek po strawieniu,
właściwość,
wpływ na dosze,
a także na organy, organizm i właściwości medyczne.
To doskonałe wsparcie podczas codziennego procesu układania menu dla Ciebie i całej rodziny. Wystarczy zajrzeć do tabeli, aby wiedzieć, czy dana żywność będzie na Ciebie oddziałać prawidłowo.
Liczba stron: 30 Format: PDF
Kurs jest idealny dla tych, którzy chcą wprowadzić zasady ajurwedyjskiego odżywiania do swojego życia codziennego.
Niniejszy E-book jest inspiracją, ale także wiedzą, jak wykorzystywać ajurwedę w kuchni. Ajurweda kojarzy się niekiedy z czymś niedostępnym, ale to nieprawda. Medycyna ajurwedyjska zakłada, aby żyć jak najbliżej natury. Proste, nieskomplikowane i zdrowe ajurwedyjskie posiłki nie są trudne, bo najczęściej składają się z niewielu produktów i przypraw. W niniejszym E-booku prezentuję Ci proste przepisy z kuchni polskiej, które wpisują się w dietę dla osób o konstytucji Pitta.
Jeśli jesteś osobą o konstytucji pitta lub masz ją zaburzoną, z pewnością po lekturze niniejszego przepiśnika nauczysz się wielu nowości, ponieważ publikacja zawiera łatwe przepisy i wiele zagadnień, aby Ajurweda była przyjemnością.
E-book zawiera dwa jadłospisy: wiosna/lato oraz jesień/zima. Ponieważ bardzo istotną kwestią jest odżywianie sezonowe, stąd podział na poszczególne pory roku,
Jeśli poszukujesz inspiracji do gotowania ajurwedyjskiego dla doszy Vata, czyli przewagi żywiołów powietrza i eteru, doskonale trafiłaś/eś! To jedyny e-book na rynku polskim z przepisami przeznaczonymi głównie dla osób o konstytucji Vata.
E-BOOK zawiera 60 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, dodatki, napoje i desery na każdą porę roku. Przepisy są bardzo proste, niektóre dania doskonale znane, abyś zobaczył/a, że Ajurweda jest nieskomplikowana i rządzą nią uniwersalne prawdy i prawda.
Pragnę byś zobaczyła w gotowaniu ajurwedyjskim ten uniwersalizm, ale i prostotę. Wiele dań, jak np. barszcz czerwony, czy zupa porowa są typowymi daniami kuchni europejskiej. To nieistotne, że Ajurweda pochodzi z Indii. Nie oznacza to również, że należy spożywać jedynie hinduską, ponieważ kuchnia Indii, to nie w zupełności kuchnia ajurwedyjska.
Dlatego ta 80 stronnicowa książka kucharska ma naprowadzić Cię na właściwy tor i tok myślenia, aby odczarować rzekome trudności, które pojawiają się na drodze poznania Ajurwedy.