5 najlepszych kolacji na Vaty zimą – przepisy

kolacja dla vaty 4

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą – przepisy

5 najlepszych kolacji dla Vaty zimą – przepisy

Vata to przestrzeń i powietrze. Czyli cechuje ją suchość, subtelność, ruchliwość, nieregularność, twardość, kruchość, szorstkość, zimno, lekkość.  Jeśli te cechy przeważają w Twoim pożywieniu, będziesz zaburzać sobie tę doszę a w konsekwencji doprowadzi to do zaburzenia całego organizmu. 

Wiem, że najczęstszym problemem w żywieniu są kolacje dla vaty, czy też innej doszy. W  ogóle kolacje są często przypadkowe, nieprzemyślane. A przecież również ważne. 

Dlatego też prezentuje Ci kilka przepisów, z których być może skorzystasz w swojej kuchni. Jeśli coś przyrządzisz, koniecznie podziel się w komentarzy wrażeniami. 

Vata potrzebuje wszystkich smaków, ale w pierwszej kolejności: słodkiego, słonego i kwaśnego. Potrzebuje także płynności, ciężkości i tłustości. A zatem potrawy dla vaty właśnie takie powinny być. 

Kilka słów o vacie na moim kanale na YOUTUBE

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Zupa mleczna z prażonymi orzechami lub migdałami

kolacja dla vaty 1
Ta zupa jest świetna dla osób typu vata i pitta. Jest to parafraza znanego deseru indyjskiego, bardzo satwicznego, o nazwie Khir. Jest bardzo odżywcza, wzmacniająca i poprawiająca humor.

Składniki – 1 porcja

200 ml mleka prosto od krowy lub lekko pasteryzowanego

2 łyżki uprzednio uprażonych migdałów lub orzechów

Szczypta cynamonu

Szczypta chilli lub imbiru

Miód

Odrobina soli

Wykonanie:

Mleko podgrzać w rondlu, dodać przyprawy. Wlać do miski, polać miodem i posypać orzechami lub migdałami.

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Krem z korzenia pietruszki na mleku ze skwarkami tofu

kolacja dla vaty 3
Pietruszka jest dobrym warzywem dla każdej doszy. W zależności jak ją przygotujesz, będzie tak Ci służyła . Ta wersja będzie dobra dla vaty i pitty. Kapha powinna dodać nieco więcej chilli, pieprzu lub imbiru.

Składniki – 2 porcje

150 g korzenia pietruszki

1 łyżka ghee

300 ml mleka świeżego

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku

Sól, pieprz – wedle uznania

¼ kostki tofu

Wykonanie:

Korzeń pietruszki ugotować na parze – około 30 minut. Pokroić, a w garnku rozgrzać ghee, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, sól, pieprz, chwilkę podgrzewać. Dodać ugotowaną pietruszkę. Wymieszać, lekko podsmażyć.

Dodać mleko, pogrzać, ale nie gotować za mocno. Porządnie zblendować, pozostawić na maleńkim ogdniu i przygotować skwarki.

Tofu pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać ghee na patelni, podsmażyć tofu, aż się zrumieni. Zupę nalać do miski, posypać tofu.

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Palak paneer – ser z sosem szpinakowym

kolacja dla vaty 4
Jest to bardzo znane danie, które z powodzeniem może jeść nie tylko vata. Pitta wystarczy, że doda nieco więcej chłodzących przypraw, a kapha więcej chilli. Baw się przyprawami, ustal własny smak tego sosu. Paneer jest bardzo łagodnym serem, przypomina ricottę.

Składniki na paneer

2 litry mleka świeżego (NIE UHT!)

Około 30 g octu lub soku z cytryny

Garnek

Pielucha lub gaza

 

Paneer trzeba zrobić kilka godzin, albo nawet dzień wcześniej, gdyż musi stężeć w lodówce.

Wykonanie:

Do dużego garnka wlej mleko. Podgrzewaj je, ale nie gotuj mocno, jedynie do momentu, aż zacznie się delikatnie podnosić. W tym momencie należy wlać ocet. Gdy ser się oddzieli od serwatki, a sama serwatka stanie się niemal przezroczysta, można ser przecedzać. Możesz użyć sita i na sito położyć gazę lub pieluchę. A możesz zakupić profesjonalne pojemniki do robienia sera. Ważne, aby ser mocno obciążyć. Najlepiej czymś co waży 2-3 kg. Na serze połóż talerzyk, a na talerzyku na przykład wielki słoik z ogórkami, kapustę, dynię lub cokolwiek, co jest ciężkie.

Następnie po 2 godzinach włóż bez obciążenia ser do lodówki. Po paru godzinach będzie gotowy.

 

Sos szpinakowy

Latem sos szpinakowy robię ze szpinaku z dodatkiem świeżych pomidorów. Kiedy kończy się czas na pomidory, sos szpinakowy robię tylko ze szpinaku i przypraw.

Składniki:

400 g szpinaku świeżego, niemrożonego

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 łyżeczka kuminu

Po połowie łyżeczki: imbiru, kolendry suszonej, kurkumy, asafetydy, chilli, soli

2 łyżki ghee

UWAGA: można dodać kilka łyżek mleczka kokosowego, ale nie trzeba. Spotkałam się z taką interpretacją tego dania. Gdy ja chcę nieco złagodzić smak potrawy, dodaję mleko kokosowe lub słodką śmietankę.

Wykonanie:

W garnku lub woku rozgrzać łyżkę ghee. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać czosnek, mieszać, podsmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać szpinak, mieszać, podlać nieco wodą, mieszać i dusić. Kiedy szpinak się zredukuje, można dodać mleczko lub śmietankę. Powinien być dobrze wymieszany z przyprawami. Następnie delikatnie zblendować – niekoniecznie na jednolita masę, a tak, by zostały fragmenty szpinaku.

Następnie pokroić przygotowany uprzednio paneer w kostkę, zmieszać z sosem, podawać z ryżem basmati!

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Zupa w stylu tajskim z krewetkami

Zupa w stylu tajskim z krewetkami
Dla osób typu vata posiłki mięsno rybne są wskazane najbardziej, a jak na ironię właśnie to często osoby vata z nich rezygnują. Ta zupa mniej nadaje się dla pitty, gdyż jest rozgrzewająca, ale wystarczy, że pitta doda mniej chilli, a więcej kolendry, mięty a będzie ok. 

Składniki

1 por biała część

1 duża marchew

Garść alg kombu lub wakame (zamoczyć w wodzie)

1 czerwona papryka

1 limonka

Makaron nitki ryżowy lub sojowy

Kawałeczek 5 cm korzenia imbiru (zetrzeć)

500 ml wody

1 łyżeczka garam masali

3 łyżki oleju, ghee

Sól, pieprz, chilli – wedle uznania i doszy

300 g krewetek królewskich, świeżych

400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości

 Wykonanie:

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, około 100g. Krewetki ugotować na parze. Warzywa pokroić: por w piórka, marchew i paprykę w paseczki, odstawić. W garnku rozgrzać olej lun ghee, dodać przyprawy wraz ze startym imbirem. Dodać warzywa pokrojone, wymieszać, dusić na takim ogni, by się nie przypaliły, a poddusiły i zeszkliły. Dodać pozostałe składniki, w tym mleczko, wodę, i gotować około 20 minut, mieszając dosyć często.

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Zupa dyniowa z pestkami, ghee, kuminem i kardamonem

Dynia jest bardzo odżywcza, dlatego dobrze nadaje się dla vaty, które tego odżywienia potrzebuje. Dla pozostałych dosz też będzie ok – jeśli jednak kapha lubi często jeść dynie, niech ją przełamuje chilli i imbirem! Smak rewelacja, a efekt neutralny.

Składniki:

600 g dyni piżmowej lub hokkaido (miąższu)

2 łyżki ghee

1 ząbek czosnku,

1 cebula

400 ml mleczka kokosowego

100 ml wody

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki chilli

0,5 łyżeczki kuminu

0,5 łyżeczki kardamonu

3 łyżki pestek – dyni, słonecznika, lub orzeszków piniowych

 Wykonanie:

Podprażyć pestki na patelni, odstawić. W garnku rozgrzać ghee. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę później czosnek, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Dodać dynię, wymieszać. Dodać wodę, mleczko kokosowe i resztę składników. Gotować około 25 minut Następnie porządnie zblendować 😊.

5 najlepszych kolacji na Vaty zimą

Related Posts

Leave a Reply

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się
do mojego newslettera