5 najlepszych kolacji dla Vaty zimą – przepisy
Vata to przestrzeń i powietrze. Czyli cechuje ją suchość, subtelność, ruchliwość, nieregularność, twardość, kruchość, szorstkość, zimno, lekkość. Jeśli te cechy przeważają w Twoim pożywieniu, będziesz zaburzać sobie tę doszę a w konsekwencji doprowadzi to do zaburzenia całego organizmu.
Wiem, że najczęstszym problemem w żywieniu są kolacje dla vaty, czy też innej doszy. W ogóle kolacje są często przypadkowe, nieprzemyślane. A przecież również ważne.
Dlatego też prezentuje Ci kilka przepisów, z których być może skorzystasz w swojej kuchni. Jeśli coś przyrządzisz, koniecznie podziel się w komentarzy wrażeniami.
Vata potrzebuje wszystkich smaków, ale w pierwszej kolejności: słodkiego, słonego i kwaśnego. Potrzebuje także płynności, ciężkości i tłustości. A zatem potrawy dla vaty właśnie takie powinny być.
Składniki – 1 porcja
200 ml mleka prosto od krowy lub lekko pasteryzowanego
2 łyżki uprzednio uprażonych migdałów lub orzechów
Szczypta cynamonu
Szczypta chilli lub imbiru
Miód
Odrobina soli
Wykonanie:
Mleko podgrzać w rondlu, dodać przyprawy. Wlać do miski, polać miodem i posypać orzechami lub migdałami.
5 najlepszych kolacji na Vaty zimą
Składniki – 2 porcje
150 g korzenia pietruszki
1 łyżka ghee
300 ml mleka świeżego
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
Sól, pieprz – wedle uznania
¼ kostki tofu
Wykonanie:
Korzeń pietruszki ugotować na parze – około 30 minut. Pokroić, a w garnku rozgrzać ghee, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, sól, pieprz, chwilkę podgrzewać. Dodać ugotowaną pietruszkę. Wymieszać, lekko podsmażyć.
Dodać mleko, pogrzać, ale nie gotować za mocno. Porządnie zblendować, pozostawić na maleńkim ogdniu i przygotować skwarki.
Tofu pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać ghee na patelni, podsmażyć tofu, aż się zrumieni. Zupę nalać do miski, posypać tofu.
5 najlepszych kolacji na Vaty zimą
Składniki na paneer
2 litry mleka świeżego (NIE UHT!)
Około 30 g octu lub soku z cytryny
Garnek
Pielucha lub gaza
Paneer trzeba zrobić kilka godzin, albo nawet dzień wcześniej, gdyż musi stężeć w lodówce.
Wykonanie:
Do dużego garnka wlej mleko. Podgrzewaj je, ale nie gotuj mocno, jedynie do momentu, aż zacznie się delikatnie podnosić. W tym momencie należy wlać ocet. Gdy ser się oddzieli od serwatki, a sama serwatka stanie się niemal przezroczysta, można ser przecedzać. Możesz użyć sita i na sito położyć gazę lub pieluchę. A możesz zakupić profesjonalne pojemniki do robienia sera. Ważne, aby ser mocno obciążyć. Najlepiej czymś co waży 2-3 kg. Na serze połóż talerzyk, a na talerzyku na przykład wielki słoik z ogórkami, kapustę, dynię lub cokolwiek, co jest ciężkie.
Następnie po 2 godzinach włóż bez obciążenia ser do lodówki. Po paru godzinach będzie gotowy.
Sos szpinakowy
Latem sos szpinakowy robię ze szpinaku z dodatkiem świeżych pomidorów. Kiedy kończy się czas na pomidory, sos szpinakowy robię tylko ze szpinaku i przypraw.
Składniki:
400 g szpinaku świeżego, niemrożonego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka kuminu
Po połowie łyżeczki: imbiru, kolendry suszonej, kurkumy, asafetydy, chilli, soli
2 łyżki ghee
UWAGA: można dodać kilka łyżek mleczka kokosowego, ale nie trzeba. Spotkałam się z taką interpretacją tego dania. Gdy ja chcę nieco złagodzić smak potrawy, dodaję mleko kokosowe lub słodką śmietankę.
Wykonanie:
W garnku lub woku rozgrzać łyżkę ghee. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać czosnek, mieszać, podsmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać szpinak, mieszać, podlać nieco wodą, mieszać i dusić. Kiedy szpinak się zredukuje, można dodać mleczko lub śmietankę. Powinien być dobrze wymieszany z przyprawami. Następnie delikatnie zblendować – niekoniecznie na jednolita masę, a tak, by zostały fragmenty szpinaku.
Następnie pokroić przygotowany uprzednio paneer w kostkę, zmieszać z sosem, podawać z ryżem basmati!
5 najlepszych kolacji na Vaty zimą
Składniki
1 por biała część
1 duża marchew
Garść alg kombu lub wakame (zamoczyć w wodzie)
1 czerwona papryka
1 limonka
Makaron nitki ryżowy lub sojowy
Kawałeczek 5 cm korzenia imbiru (zetrzeć)
500 ml wody
1 łyżeczka garam masali
3 łyżki oleju, ghee
Sól, pieprz, chilli – wedle uznania i doszy
300 g krewetek królewskich, świeżych
400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości
Wykonanie:
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, około 100g. Krewetki ugotować na parze. Warzywa pokroić: por w piórka, marchew i paprykę w paseczki, odstawić. W garnku rozgrzać olej lun ghee, dodać przyprawy wraz ze startym imbirem. Dodać warzywa pokrojone, wymieszać, dusić na takim ogni, by się nie przypaliły, a poddusiły i zeszkliły. Dodać pozostałe składniki, w tym mleczko, wodę, i gotować około 20 minut, mieszając dosyć często.
5 najlepszych kolacji na Vaty zimą
Składniki:
600 g dyni piżmowej lub hokkaido (miąższu)
2 łyżki ghee
1 ząbek czosnku,
1 cebula
400 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki chilli
0,5 łyżeczki kuminu
0,5 łyżeczki kardamonu
3 łyżki pestek – dyni, słonecznika, lub orzeszków piniowych
Wykonanie:
Podprażyć pestki na patelni, odstawić. W garnku rozgrzać ghee. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę później czosnek, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Dodać dynię, wymieszać. Dodać wodę, mleczko kokosowe i resztę składników. Gotować około 25 minut Następnie porządnie zblendować 😊.
5 najlepszych kolacji na Vaty zimą
UCZ SIĘ TRADYCYJNEJ AJURWEDY ZE STREFĄ OBFITOŚCI! Odrzuć