Ajurweda na urlopie – poznaj kilka praktycznych wskazówek

Ajurweda na urlopie

Ajurweda na urlopie – poznaj kilka praktycznych wskazówek

Ajurwedą należy się cieszyć, ponieważ  jej założenia są uniwersalne, także na urlopie. Ponieważ sezon urlopowy zaczyna się niebawem, przygotowałam dla Ciebie kilka wskazówek,  jak nie zwariować z Ajurwedą na urlopie i nie mieć wyrzutów sumienia, gdy wokół tyle pyszności i cudowności.

 

 

Założenia Ajurwedy

Ajurweda jest dla ludzi, a nie ludzie da Ajurwedy. Z Ajurwedy korzysta się na co dzień, również podczas wakacji. Budząc się, zasypiając, jedząc, czy też rozmawiając z partnerem lub dzieckiem. Owszem, jesteśmy ludźmi i mamy prawo do popełniania błędów, które Ajurweda zaleca puszczać. Są pewne żelazne zasady, których uczymy się w Ajurwedzie stopniowo.

Rozumiejąc założenia Ajurwedy, łatwiej nam będzie wychwycić jakieś drobne potknięcie, ale i tu zalecam spokój. Najważniejsze założenia ajurwedy brzmią:

  • poznaj własną naturę (doszę) i mechanizmy, które nią rządzą,
  • dostosuj remedia do swojej natury,
  • stosuj rutynę dnia codziennego,
  • bądź tu i teraz w świadomości i korzystaj z życia,
  • stosuj rasajany – leki odmładzające,
  • nigdy nie jedz w pośpiechu i złości,
  • jedz z wdzięcznością,
  • używaj własnej inteligencji,
  • masuj swoje ciało,
  • medytuj,
  • praktykuj pranajamę,
  • bądź dobra dla siebie i innych,
  • dbaj o swój umysł, poznaj naturę umysłu,
  • odpuszczaj częściej i uwalniaj.

 

W teorii może to wydawać się proste i w praktyce też takie jest, lecz rozłożone w czasie. W czasie jednego szkolenia nie jesteśmy poznać całej Ajurwedy, by wdrożyć ją w życie. Ajurwedę poznajemy stopniowo, płynnie, ale i w swoim tempie, a przecież każdy ma inne.

 

Ajurweda na urlopie

Często pytacie:

 

CO jeśli jestem na urlopie i nie mam dostępu do zdrowego jedzenia, które sama ugotuję?

A ja odpowiadam niekiedy żartobliwie: „TO NIE JEDŹ NA URLOP, ALBO WEŹ KUCHNIĘ, LUB WYNAJMIJ APARTAMENT Z KUCHNIĄ, PRZYGOTUJ LISTĘ ZAKUPÓW I CIESZ SIĘ URLOPEM.”

Nie tędy droga. Jeśli na co dzień stosujesz się przynajmniej w 70-80% do zaleceń Ajurwedy, masz swój rytm , jesz świadomie, dbasz o odporność psychiczną, ale potrzebujesz zmienić otoczenie, nie baw się w fanatyczkę. Fanatyzm prowadzi do destrukcji w każdym przypadku, a każda skrajność doprowadza do ściany. Ajurweda ma Ci pomóc zrozumieć siebie i własne potrzeby, na które Ty dzięki niej jesteś uważniejsza. Kiedy stosujesz Ajurwedę już jakiś czas, automatycznie odstawiasz pewnego rodzaju produkty żywnościowe, takie jak gotowe dania, czy nadmierną ilość słodyczy. Wolisz raczej zjeść coś przyrządzonego w domu lub w miejscu sprawdzonym.

Będąc na urlopie możesz stosować Ajurwedę w każdym czasie i nie musisz się z nią rozstawać. Ajurweda to też odpuszczenie i zwolnienie, a na urlopie najczęściej zwalniamy. Posłuchaj głęboko tego, co mówi Ci Twoja dusza – na przykład podczas medytacji. I zastanów się – od czego odpoczywasz? Od pracy, obowiązków, czy po prostu od wszystkiego na raz? Ajurweda ma CI służyć będąc w Twoim życiu, a poprzez jej praktykowanie sama widzisz efekty. A więc jak stosować Ajurwedę na urlopie, kiedy warunki są inne, niż te codzienne?

 

Dietoterapia Ajurwedyjska [KURS]

 

Porady dla urlopującej się Vaty

Jeśli w Twoim ciele lub umyśle dominuje dosza Vata, czyli jesteś raczej smukła, a nawet chuda, masz suchą skórę, nieregularne trawienie i sypiasz w swetrze w czerwcu, to możliwe, że jesteś właśnie Vatą. Vaty są zimne, szorstkie, suche, delikatne, a więc z założenia Ajurwedy potrzebują przeciwieństw, aby się równoważyć.

Jeśli, Droga Vato, wybierasz się na urlop, na pewno będą Ci służyć:

 

  • oleje do ciała, celem nawilżenia i nie doprowadzania do suchości,
  • potrawy kuchni śródziemnomorskiej na ciepło,
  • napoje słodkie z miodem i na przykład lawendą i miętą – raczej letnie niż zimne,
  • kąpiele słoneczne w rozsądnej ilości,
  • moczenie się w morskiej wodzie – Vata lubi smak słony,
  • mniej aktywności na plaży, więcej leżenia i spacerowania.

 

Jak Vata może komponować ajurwedyjski posiłek?

Jeśli jesteś w hotelu, w którym oferowane są śniadania, to w zasadzie z reguły masz dosyć duży wybór. Jeśli zjesz na śniadanie croissanta, świat się nie zawali. Naprawdę. Jednak jeśli codziennie będziesz przez cały tydzień jeść rogalika, Twoje jelita mogą się odezwać. A więc mają hotelowe menu, wybierz raz jajecznicę, a innym razem owsiankę na ciepło, kaszę manną, ale i możesz także zjeść sobie sałatkę grecką z dużą ilością oliwy, grzankę z jakąś dobrą pastą. Wybieraj raczej świeżą żywność, a wśród świeżo przygotowanej żywności masz już spory wybór.

Jeśli jesteś w Hiszpanii, na obiad świetna będzie paella, jeśli w Grecji, moussaka, a jeśli we Włoszech, pożywna Minestrone. Wybieraj tłuste ryby (bo możesz!), świeże i słodkie owoce, warzywa raczej podduszone, a jak na surowo, dodawaj do nich oliwę. 

Można? Można!

 

Pitta na urlopie! Porady dla ognistej doszy

Droga pitto, jeśli jesteś ognista, masz wrażliwą cerę, jesteś z natury ciepła, nawilżona, proporcjonalna i charyzmatyczna, a także uporządkowana, to pewnie Ogień i Woda w Tobie dominują. Lato to okres Pitta, a więc osoby o tej konstytucji z reguły powinny uważać na upały i przebywanie na słońcu w godzinach szczytu, ale i w sposób szczególny stosować się do zaleceń właśnie latem. Na śniadanie w hotelu możesz wybrać sałatkę owocową, kaszę manną, słodką owsiankę, lekką jajecznicę, sałatwę z warzyw z oliwą, ale i nawet jakiś deser. Oczywiście staraj się jeść świeżo. Co jeszcze będzie służyć gorącej Picie?

  • unikanie słońca między 10:00 – 15:00,
  • chłodne i surowe pokarmy,
  • letnie napoje z miętą i miodem,
  • oddech shitali,
  • korzystanie z kąpieli morskich, dla ochłody,
  • jedzenie słodkie, cierpkie i gorzkie,
  • spacery, relaks, przebywanie na łonie natury,
  • mniej atrakcji, więcej spokoju.

 

Przykłady posiłków dla doszy Pitta podczas urlopu

W związku z tym, że pitta nie lubi nadmiaru ciepła, a szczególnie latem, może sobie pozwolić na chłodne posiłki i te termicznie zimne i te energetycznie wychładzające. Picie odradza się jedzenia mięsa zwłaszcza latem, ale jeśli je lubisz, unikaj baraniny, wołowiny i wieprzowiny. Postaw na ryby i owoce morza. Natomiast niech zagoszczą na twoim talerzu potrawy o smaku gorzkim, cierpkim i słodkim, unikaj natomiast smaku ostrego. Jeśli podróżujesz w Hiszpanii, spróbuj Gaspacho! W Grecji korzystaj z pysznych dolmades, czyli gołąbków zawiniętych w liście winogron, dostępnych w wersji wegetariańskiej.

Jedz świeże warzywa, twaróg, chłodniki warzywne i ciasto szpinakowe. We Włoszech rozkoszuj się makaronem z sosem warzywnym, sałatką caprese, czy wychładzającym risotto. Jest w czym wybierać! 

 

Kapha i ajurweda na urlopie – porady

Kochana Kapho! Cechuje Cię stabilność, ciężkość i nawilżenie. Jesteś wodą i ziemią, a więc będzie spokojna, opanowana, ale i powolna. Jeśli jesteś na urlopie w ciepłych krajach, będzie to dla Ciebie świetny czas, bowiem ogień słońca Ci służy i szkodzi najmniej! Dzięki temu, że Twoje ciało jest nawilżone, prawdopodobnie nie wysuszysz zanadto skóry podczas kąpieli słonecznych, a jeśli tak, to odrobina olejku i będzie po kłopocie. Na śniadanie możesz nie zjeść nic a i tak będziesz się czuć dobrze. A jeśli zechcesz jednak zjeść, niech to będzie coś lżejszego – sałatka, jakiś strączek, warzywa duszone, owsianka, jajko, chudy ser, coś na ostro. Co, ogólnie będzie Ci służyć?

  • słońce i ciepło,
  • aktywność i dosyć długie spacery, a nawet bieganie,
  • posiłki lekkie, świeże owoce i warzywa,
  • więcej białka, mniej węglowodanów,
  • ostrzejsze potrawy,
  • intensywny masaż,
  • peeling na plaży z piasku,
  • chodzenie po kamienistej plaży boso.

 

Posiłki Kaphy na wakacjach, przykłady

Kapho, możesz sobie pozwolić na ostre potrawy, więc jeśli przebywasz w Hiszpanii, skorzystaj z przygotowanej cieciorki na ostro z warzywami. Grecja zaoferuje Ci faszerowane warzywa z ostrzejszym farszem, doskonale przyrządzone mięsa i masę świeżych warzyw w różnych wersjach.

We Włoszech rozkoszuj się caprese, Orecchiette con cime di rapa (z rzepą), a także caponatą. Spagetti w ostrzejszej wersji również będzie dla Ciebie lepsze niż to z nadmiarem śmietany. Korzystaj ze świeżości kuchni letniej!

 

Ajurweda na urlopie to świetna zabawa!

Szczerze powiedziawszy, uwielbiam ten moment, kiedy jestem na urlopie i sobie jem. Ja jeść lubię, jak każda pitta, i z przyjemnością smakuję różnych, lokalnych potraw. Będąc w Tajlandii najlepsze jedzenie, które jadłam, podawano w maleńkich, rodzinnych knajpkach. Grecję kocham ponad wszystko i gdy tam jestem nie mogę nie zjeść baklawy, czy greckiej sałatki i oliwek. W Chorwacji rozkoszuję się truflami, których smak jest jedyny w swoim rodzaju. Staram się wybierać miejsca, które są przyjazne. W których widać energię dobrą – to naprawdę da się zauważyć, kiedy wchodzisz do restauracji i widzisz radość na twarzach gości.

Pamiętaj, urlop trwa 10-14 dni! W trakcie tych dni nie zrobisz sobie krzywdy pożywieniem spożywanym poza domem. Jeśli jednak chcesz nie wypaść z rytmu, zastosuj się do tych wskazówek. Ale z relaksem, spokojem, odpuszczeniem i radością! 

 

Miłego urlopu!

Kasia Kłyż


E-book dla doszy Pitta – Jadłospisy i przepisy.

Jaką jestem doszą? Jak dokonać autodiagnozy w Ajurwedzie?

Ajurweda dla początkujących – e-learning 

Czakry i czakroterapia

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się do mojego newslettera

[yikes-mailchimp form="1"]