Wrotycz pospolity – działanie, właściwości i przepis na nalewkę

Popularny, pospolity wrotycz, (tanacetum vulgare) to bardzo silne ziele o wielu właściwościach. Ta pachnąca kamforą roślina jest znana w Polsce i od wieków stosowana w ziołolecznictwie tradycyjnym. Wrotycz znano już w Starożytności. Odkryto wtedy, że ma oddziaływanie przeciwpasożytnicze. Ale UWAGA przyszła MAMO, nie wolno Ci pić zażywać wrotyczu gdyż ma działanie poronne. Więcej o tym cudnym zielu i jego właściwościach przeczytasz poniżej.

 

Wrotycz działanie

W ziołolecznictwie wykorzystywane są różne części rośliny – zarówno liście jak i kwiaty i owoce. Z kwiatów wrotyczu produkowane są olejki o różnym stężeniu i co do zasady najczęściej właśnie to one są bazą leków zielarskich.

Wrotycz wykazuje następujące działanie:
  • atyseptyczne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • odtruwające,
  • oczyszczające,
  • pobudzające płyny,
  • poprawiające odporność,
  • nasenne,
  • wywołujące menstruację,
  • uspokajające,
  • na skórę w przypadku pluskw, świerzbu i wesz.

Działanie trujące

Wrotycz to roślina, która zawiera tzw. tujon. Jest to substancja, która silnie pobudza proces trawienia i jej przedawkowanie może się naprawdę źle skończyć dla człowieka. W związku z tym wrotycz należy przyjmować wyłącznie w zalecanych dawkach i i przestrzegać ich.

Dodatkowo ma silne działanie poronne – był niegdyś stosowany do spędzania płodu, dlatego KOBIETY W CIĄŻY NIE MOGĄ ZAŻYWAĆ WROTYCZU!

 

Wrotycz jest alternatywą dla sterydowych i niesterydowych leków przeciwzapalnych.

 

Zastosowanie w ogrodnictwie

Ogrodnicy cenią sobie wrotycz, ponieważ gnojówki z niego mają zastosowanie przeciwdziałające tzw. szkodnikom.

Z wrotyczu przygotowujemy: gnojówki, wyciągi, napary wywary oraz susz.

Przepis na gnojówkę: zasada jest taka, że przygotowuje się na 10 l wody około 1 kg świezych liści i kwiatów wrotyczu. Odstawia się na około 2-3 tygodnie. W trakcie fermentacji preparat może się pienić, a po jej zakończeniu staje się klarowny. Dodaje się wtedy około 0,5 litra preparatu do 10 litrów wody i stosuje opryski na mszyce, nicienie, mrówki.

Można przygotować także wywar:  100 g suszu zalewamy 10 l wody i moczymy dobę, a następnie zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar ma zastosowanie zapobiegawcze przy wystąpieniu mączlika szklarniowego, mączniaka prawdziwego, pchełek. Można przechowywać w słoiku około 3 miesięcy, jeśli odpowiednio zapasteryzujemy.

 

Lekarstwa z wrotyczu – przepis na nalewkę:

W proporcji 1:1, np.

1 szklankę świeżego lub suszonego ziela wrotyczu (kwiaty)

Ziele należy zalać alkoholem i macerować w ciemnym miejscu około tygodnia.

Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub pieluchę tetrową :).

Zażywać w proporcji: 1:10 czyli na 100 ml wody, 10 ml nalewki (działanie odpornościowe, przeciwpasożytnicze)

 

Napar wrotyczowy

Przygotowanie: 3 łyżki świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela, albo kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić.

Stosowanie: Pić 2 razy dziennie po 1 szklance. Warto pić na czczo, gdy nabawiliśmy się pasożytów.

 

PREZENT: PRZEPIS NA NALEWKĘ „NA LODÓWKĘ” ZNAJDZIESZ TUTAJ: nalewka z wrotyczu pdf

 

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera