Popularny, pospolity wrotycz, (tanacetum vulgare) to bardzo silne ziele o wielu właściwościach. Ta pachnąca kamforą roślina jest znana w Polsce i od wieków stosowana w ziołolecznictwie tradycyjnym. Wrotycz znano już w Starożytności. Odkryto wtedy, że ma oddziaływanie przeciwpasożytnicze. Ale UWAGA przyszła MAMO, nie wolno Ci pić zażywać wrotyczu gdyż ma działanie poronne. Więcej o tym cudnym zielu i jego właściwościach przeczytasz poniżej.
Wrotycz działanie
W ziołolecznictwie wykorzystywane są różne części rośliny – zarówno liście jak i kwiaty i owoce. Z kwiatów wrotyczu produkowane są olejki o różnym stężeniu i co do zasady najczęściej właśnie to one są bazą leków zielarskich.
Wrotycz wykazuje następujące działanie:
- atyseptyczne,
- przeciwpasożytnicze,
- odtruwające,
- oczyszczające,
- pobudzające płyny,
- poprawiające odporność,
- nasenne,
- wywołujące menstruację,
- uspokajające,
- na skórę w przypadku pluskw, świerzbu i wesz.
Działanie trujące
Wrotycz to roślina, która zawiera tzw. tujon. Jest to substancja, która silnie pobudza proces trawienia i jej przedawkowanie może się naprawdę źle skończyć dla człowieka. W związku z tym wrotycz należy przyjmować wyłącznie w zalecanych dawkach i i przestrzegać ich.
Dodatkowo ma silne działanie poronne – był niegdyś stosowany do spędzania płodu, dlatego KOBIETY W CIĄŻY NIE MOGĄ ZAŻYWAĆ WROTYCZU!
Wrotycz jest alternatywą dla sterydowych i niesterydowych leków przeciwzapalnych.
Zastosowanie w ogrodnictwie
Ogrodnicy cenią sobie wrotycz, ponieważ gnojówki z niego mają zastosowanie przeciwdziałające tzw. szkodnikom.
Z wrotyczu przygotowujemy: gnojówki, wyciągi, napary wywary oraz susz.
Przepis na gnojówkę: zasada jest taka, że przygotowuje się na 10 l wody około 1 kg świezych liści i kwiatów wrotyczu. Odstawia się na około 2-3 tygodnie. W trakcie fermentacji preparat może się pienić, a po jej zakończeniu staje się klarowny. Dodaje się wtedy około 0,5 litra preparatu do 10 litrów wody i stosuje opryski na mszyce, nicienie, mrówki.
Można przygotować także wywar: 100 g suszu zalewamy 10 l wody i moczymy dobę, a następnie zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar ma zastosowanie zapobiegawcze przy wystąpieniu mączlika szklarniowego, mączniaka prawdziwego, pchełek. Można przechowywać w słoiku około 3 miesięcy, jeśli odpowiednio zapasteryzujemy.
Lekarstwa z wrotyczu – przepis na nalewkę:
W proporcji 1:1, np.
1 szklankę świeżego lub suszonego ziela wrotyczu (kwiaty)
Ziele należy zalać alkoholem i macerować w ciemnym miejscu około tygodnia.
Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub pieluchę tetrową :).
Zażywać w proporcji: 1:10 czyli na 100 ml wody, 10 ml nalewki (działanie odpornościowe, przeciwpasożytnicze)
Napar wrotyczowy
Przygotowanie: 3 łyżki świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela, albo kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić.
Stosowanie: Pić 2 razy dziennie po 1 szklance. Warto pić na czczo, gdy nabawiliśmy się pasożytów.
PREZENT: PRZEPIS NA NALEWKĘ „NA LODÓWKĘ” ZNAJDZIESZ TUTAJ: nalewka z wrotyczu pdf