INSULINOOPORNOŚĆ A AJURWEDA

Radość życia i spełnienie na poziomach mentalnym, duchowym i fizycznym często wiązana jest ze słodyczą życia. Smak słodki wprawia nas w dobry nastrój, a, że ten bywa często mizerny, słodycze i inne „uziemiające” produkty pozornie „likwidują” uczucie niezadowolenia. Im większy mamy dostęp do produktów sprzyjających rozwojowi zaburzonej gospodarki cukrowej, tym wyższy staje się wskaźnik występowania tych chorób. Czy zatem problemem jest nasz styl życia oraz styl życia naszych przodków, że owe jednostki chorobowe występują coraz częściej u coraz młodszych osób?

 

Zacznij od zmian

Insulinooporność, czy cukrzyca to choroby cywilizacyjne, wynikające przede wszystkim z tryby życia. Kiedyś rozmawiałam z pewnym lekarzem, który powiedział mi, że pacjenci chcą szybkie rozwiązania i nie chcą zmian w swoim życiu, dlatego oni pracują w taki, a nie inny sposób. Jest w tym dużo prawdy. Zmiana stylu życia wymaga od nas nakładu pracy, czasu, przemyśleń, przyznania się do błędów, ale też olbrzymiej akceptacji siebie. Ego nie lubi zmian, ego lubi, gdy jest po jego myśli, nawet, gdy wyprowadza nas w pole.

Nie jest łatwo, zatem, przyznać się samemu przed sobą (ego ma w tym swój udział), że postępujemy źle. Znam przypadek, kiedy terapeuta medycyny naturalnej zalecił osobie otyłej więcej ruchu dostosowanego do możliwości. Oczywiście na liście zaleceń była też dieta, detoks i leki ziołowe. Pacjent po kilku dniach od wizyty napisał, że on nie lubi się ruszać i nie będzie i nie wierzy, ze ruch mu pomoże, on żąda tabletki, która usunie tłuszcz z jego organizmu, a terapeucie wystawi niepochlebne opinie w sieci. Z podobnym nastawieniem spotykam się nieustannie. I wierzcie, całkowicie rozumiem takie blokady. Z własnego doświadczenia wiem, że trudno jest powziąć zmiany, które mają na celu przynieść nam zdrowie. Czyż to nie paradoks?

 

Nieprawidłowy styl życia, zmień go na zawsze, a będziesz zdrowa

Przy insulinooporności niestety nie ma miejsca na słodycze, pszenicę, orkisz, nabiał oraz alkohol. Nie stanie się nic, jeśli zjemy grzesznie zakazany owoc od czasu do czasu. Jednak powielanie niewłaściwych schematów na co dzień nie odsunie nas od choroby, a wręcz ją nasili, co doprowadzi do bardzo poważnych powikłań na poziomie innych narządów.

Styl życia, zatem jest naszym jedynym lekarstwem, który raz wprowadzony i utrzymany sprawi, że z problemami gospodarki cukrowej pożegnamy się szybko, a dodatkowo uchronimy się od wielu innych poważnych chorób, jak np. nadciśnienie, choroby tarczycy.

Pozwalamy sobie na przetworzoną żywność, cukier, który jest niemal wszędzie. Z chęcią spożywamy potrawy na bazie ziemniaków, chipsy oraz świeże drożdżówki. Uwielbiamy lody, latem twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem. Nie możemy żyć bez pączków, eklerków, czy krówek. Spożywamy, więc je w nadmiarze, czego efekty szybko stają się widoczne. Taka dieta zawsze będzie skutkowała utratą równowagi.

Jakby tego było mało, pracujemy w pozycji siedzącej, często z powodu niewłaściwej diety, nie mamy energii na ruch, więc po pracy leżymy przez cały wieczór przed telewizorem. Jeśli mamy genetyczne tendencje do cukrzycy, taki tryb życia daje tylko jeden skutek – cukrzyca, insulinooporność, inne zaburzenia pracy trzustki, ale tez wątroby.

Jak zatem zmienić tryb życia raz na zawsze i co na to Ajurweda?

 

Strach przed zmianą w leczeniu insulinooporności

Czerpanie radości ze zdrowego ciała i umysłu wymaga często wprowadzenia wielu zmian. Ich ilość, zależnie od człowieka oraz stopnia zaawansowania dolegliwości chorobowej, jest różna. Niekiedy zmiana musi nastąpić od zera. Oznacza to, ze większość naszych dotychczasowych przyzwyczajeń powinna ulec zmianie i na poziomie fizycznym i na poziomie mentalnym oraz duchowym.

Osoby, które wyraźnie sceptycznie podchodzą do zmian, według mnie, powinny najpierw popracować nad pewnością siebie i akceptacją oraz strachem. Do tego celu służy wiele narzędzi, jak np. medytacja, praktyka oddechowa, czy trening wdzięczności. Dopiero, gdy ich umysł zacznie wykazywać otwartość, można wprowadzać zmiany w pozostałych aspektach (lub paralelnie).

WAŻNA UWAGA: nie należy nigdy zmuszać nikogo do podjęcia zmian! Każda zmiana powinna wynikać z wnętrza. Jeśli jest wyraźna chęć zmiany, a problem dotyczy głównie braku wiary we własne możliwości, wtedy pracujemy nad tym stanem. Musi być widać wyraźną gotowość (nawet mimo lęku). Jest różnica pomiędzy „nie chcę zmian”, a „boję się zmian”.

 

Ajurweda a insulinooporność i cukrzyca

Ajurweda daje nam nieograniczoną mądrość i wskazówki, które mogą pomóc nam wsłuchiwać się w sygnały naszego ciała, dostrzegać pierwsze oznaki choroby i dokonywać niezbędnych zmian, aby przywrócić równowagę naszego ciała i umysłu.

Po długim wstępnie, który uznałam za niezwykle istotny w tej tematyce, chcę Wam przybliżyć punkt widzenia Ajurwedy w odniesieniu do problemów insulinooporności.

W Ajurwedzie cukrzyca jest określana jako madhumeha, czyli z sanskrytu choroba „słodkiego moczu”. Faktycznie jest tak, że cukier wykrywalny jest w moczu, kiedy następują problemy z jego gospodarką. W Ćaraka Samhita problem „słodkiego moczu” występuje głównie z powodu zaburzeń ogólnego metabolizmu. Jest to logiczne i spójne z tym, co mówi medycyna alopatyczna.

Problemy z metabolizmem cukru Ajurweda zna i dość dokładnie opisała. Uznaje ona wieloczynnikowy charakter cukrzycy, czy insulinooporności, odwołując się do tendencji genetycznych, jak również do zaburzeń równowagi wszystkich trzech dosz.

Ajurweda w przypadku opisywanych zaburzeń dość dobrze kooperuje z medycyną zachodnią, co tylko potwierdza jej założenia. Badania naukowe wykazały, że przyczyny problemów z gospodarką cukrową lub też insulinoopornością, obejmują dietę wysokotłuszczową, nadmierne spożycie alkoholu, nadwagę i siedzący tryb życia.

Z punktu widzenia ajurwedy insulinooporność to zaburzenie dosz Kapha (w większym stopniu) oraz Vata. Kapha rządzi fizyczną strukturą naszego ciała. Ma wpływ również na kilka procesów metabolicznych. Jeśli wzrasta jej ilość w ciele fizycznym, objawia się to letargiem, nadmiernym apetytem, alergiami i opornością na wszelkie zmiany. Zaborczość, upór to również wyraźne cennych nagromadzonej zanadto doszy Kapha.

 

Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne są czymś, co można wprowadzić od zaraz, by lepiej się poczuć. Ajurweda za główną przyczynę problemów z insulinoopornością uważa podniesioną doszę Kapha. Zaleca się więc dietę anty-Kapha, by utrzymać prawidłowy stan glukozy i uspokoić insulinę.

Wytyczne obejmują spożywanie większej ilości potraw gorzkich, cierpkich lub ostrych w smaku – oraz zmniejszenie spożycia produktów sklasyfikowanych jako słodkie, kwaśne lub słone.

Poniżej kilka zaleceń dietetycznych. Należy pamiętać, że ajurwedyjskie podejście uwzględnia wiele czynników, które wpływają na nasz stan zdrowia. Najlepiej zatem skonsultuj swój problem z lekarzem lub terapeutą ajurewedyjskim, bo być może problemem u Ciebie jest nie tylko Twoja dieta, ale także środowisko, praca, relacje, nieodpowiedni rytm dnia.

Zalecenia:
  • Kapha jest ciężka, tłusta i zimna, powinna jeść potrawy lekkie, suche lub ciepłe.

 

  • Ogranicz spożycie produktów nabiałowych, które mają tendencję do zwiększania Kapha. Możesz spożywać ghee (2-3 razy w tygodniu) oraz rozcieńczony jogurt.

 

  • Pij gorące napary z imbiru i kurkumy,

 

  • Jedz strączki, poza soją na zimno. Tofu w potrawach będzie ok.

 

  • Wybieraj jabłka, gruszki, granaty, żurawinę i owoce jagodowe.

 

  • Ziarna: pokochaj jęczmień, kukurydzę, proso, grykę i żyto. Zmniejsz spożycie owsa, ryżu i pszenicy.

 

  • Wszystkie przyprawy oprócz soli działają uspokajająco na Kaphę. Używaj ostrych przypraw.

 

  • Ogranicz do minimum węglowodany proste.

 

  • Jedz sporo świeżej żywności, która ma dużo prany (to da Ci energię, którą złudnie daje cukier).

 

  • Postaw na pełne ziarno! Wbrew pozorom produkty z pełnego ziarna, nieprzetworzone, redukują objawy cukrzycy (istnieje wiele badań na ten temat).

 

Ruch i jeszcze raz ruch!

Kapha jest ciężka i stateczna z natury, a to właśnie nadmiar Kaphy jest główną przyczyną zaburzeń gospodarki cukrowej. Odpowiedzialna jest również za insulinooporność oraz cukrzycę typu 2 (w przypadku cukrzycy typu 1 Ajurweda mówi o zaburzonej doszy Vata). Aby zniwelować Kaphę, więcej się ruszaj. Nawet 20 minut intensywnych ćwiczeń dziennie jest w stanie znacznie zniwelować proces postępowania choroby. Wybierz rower, bieganie, pływanie. Joga również będzie odpowiednia, dodatkowo.

Otyłość i nadwaga znacznie podnosi ryzyko wystąpienia insulinooporności, więc nie ma, na co czekać J.

 

Zioła ajurwedyjskie a insulinooporność

Jest bardzo dużo gatunków roślin, które naturalnie wpływają na obniżenie glukozy we krwi. Do najbardziej znanych w ajurwedzie należą:

 

  • Cynamon, wpływa redukująco na Kapha, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi,

 

  • Kurkuma, jej nie trzeba nikomu przedstawiać. Zażywanie kurkumy bardzo dobrze reguluje poziom glukozy i wpływa stabilizująco na pracę trzustki. Jest wiele badań naukowych, które to potwierdzają – dla sceptyków J.

 

  • Nasiona kozieradki – w Ajurwedzie znana i ceniona, jest powszechnie stosowana w terapiach zwalczających cukrzycę, insulinooporność. Badania wykazały, że codzienne stosowanie nasion kozieradki może zmniejszyć insulinooporność i lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.

 

  • Kwiat granatu – picie 2 szklanek naparu dziennie znacznie wpływa na regulację zaburzeń glukozy. Znany jest w medycynie Unani. Ma również właściwości odmładzające.

 

Joga i medytacja w leczeniu insulinooporności

Jeśli umysł i ciało pozostają zjednoczone, lepiej i szybciej radzimy sobie z problemami. Uprawianie jogi i medytacji niweluje stres i uspokaja nasz umysł. Co za tym idzie, organizm nie jest w stanie nieustannej walki, permanentnie gotowy do ataku. Organizm nie produkuje nadmiaru kortyzolu, czy adrenaliny, pozostaje spokojny i otwarty na działania korzystne da naszego ciała.

Przewlekły stres może prowadzić do insulinooporności. Dzięki regularnej medytacji lub jodze poziom hormonów stresu w naszych ciałach spada, co skutkuje prawidłową gospodarką cukrową.

Wiele pacjentów zauważyło różnicę w terapii, kiedy rozpoczęli regularnie medytować. Tak jak dbamy o nasze ciało, dbajmy również o umysł i duszę <3

 

Wnioski z pracy terapeutycznej 

Do napisania tego artykułu zmotywowała mnie ilość przypadków insulinooporności na moich konsultacjach. Bardzo duża część kobiet, która zgłasza się do mnie po poradę lub na konsultację, boryka się z problemami zdiagnozowanej insulinooporności przez lekarza. Większość z nich zażywa metaforminę, po której w dużym stopniu występują biegunki. Problem jednak nie mija, bowiem zażywana metaformina nie zadziała długofalowo, gdy styl życia osoby nie ulegnie zmianie.

Przyznam szczerze, że na 10 kobiet, z którymi mam okazję pracować, 8 boryka się z tym problemem. Postanowiłam więc napisać ten artykuł, nie w tonie opisu samej insulinooporności, bo tych jest w sieci aż nadto, lecz z punktu widzenia problemów, które występują w momencie pojawienia się diagnozy.

Jak to możliwe, że w obecnych czasach, w których powinno być lepiej z przyczyn ogólnopostępowych, rozwijają się choroby, śmiertelne w zasadzie, które niegdyś niemal nie istniały?

Życzę Wam dużo spokoju i pewności siebie <3

 

Kasia

—————-

Konsultacje

Odpowiednia dieta, ćwiczenia, uspokojenie umysłu, zioła – to sporo, by wprowadzić to wszystko od razu, daj sobie zatem czas, ale spróbuj. Jeśli masz problem z poskładaniem wszystkiego w jedną całość, zachęcam do konsultacji ze mną. Więcej tutaj.

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera