KATUKA SKORPIONOWA (KUTKI) – ZDROWA WĄTROBA I PŁUCA

Katuka skorpionowa (picrorhiza kurroa) jest dobrze znana medycynie ajurwedyjskiej. Tradycyjnie stosowana w leczeniu chorób wątroby i górnych dróg oddechowych, a także w zmniejszaniu gorączki i leczeniu niestrawności, zajmuje wysokie miejsce w „rankingu” ajurwedyjskich środków leczniczych. Okazuje się, że jest również dobrze przebadanym zielem z perspektywy medycyny zachodniej. Czym jest tajemnicze kutki i jakie ma dokładnie działanie?

 

Pochodzenie katuki skorpionowej

Katuka skorpionowa to małe wieloletnie zioło, występujące w regionie Himalajów, rosnące na wysokości 3000 – 5000 metrów. Picrorhiza kurroa rośnie w szczelinach skalnych i wilgotnej, piaszczystej glebie. Liście rośliny są płaskie, owalne i ostro ząbkowane. Kwiaty, które pojawiają się od czerwca do sierpnia, są białe lub bladofioletowe, osadzone na wysokim kłosie; zbiór ręczny rośliny odbywa się od października do grudnia. Aktywne składniki pozyskiwane są z korzenia i kłączy. Roślina regeneruje się samoczynnie, ale nadmierne zbiory spowodowały, że jest na liście ziół, którym grozi wyginięcie.

 

Badania naukowe nad katuką skorpionową

Obecne badania nad picrorhiza kurroa koncentrują się na jej działaniu chroniącym wątrobę, działaniu antycholestatycznym, przeciwutleniającym i immunomodulującym, a także przeciwmalarycznym.

Picrorhiza kurroa przypisuje się zdolności do hamowania tworzenia anionów tlenu i zmiatania wolnych rodników.

U szczurów zarażonych malarią katuka okazała się skuteczna w leczeniu powodując odzyskanie przytomności przez zwierzęta i niwelację niektórych objawów.

Podobieństwo działania do sylimaryny, jak wykazano, miało również stymulować regenerację wątroby u szczurów – w niektórych badaniach wykazano nawet, że kutki ma dużo silniejsze działanie niż sylimaryna.

Działanie przeciwzapalne katuki przypisuje się zawartości apocyniny, która, jak wykazano, ma silne właściwości przeciwzapalne, a także hamuje wybuch oksydacyjny w neutrofilach.

 

Tyle o badaniach, a co na to Ajurweda?

Kutki wykorzystywane jest w leczeniu ajurwedyjskim od wielu tysięcy lat. Jest to jedno z najczęściej stosowanych ziół tonizujących. Gorzki smak katuki odżywia osocze, krew i tłuszcz, przez co wpływa pozytywnie na układy moczowy, trawienny i krążenia. Dodatkowo wykazuje działanie:

  • przeciwgorączkowe,
  • detoksykujące,
  • antybiotyczne,
  • oczyszczające krew,
  • niwelujące poziom cukru we krwi,
  • wspomagające pracę wątroby – przepisuje się ją np. w przypadku żółtaczki czy marskości wątroby.

Katuka doskonale radzi sobie w stanach malarycznych, co Ajurweda wiedziała tysiące lat temu a dzisiejsze badania stawiają jedynie kropkę nad i. Silnie działa na poprawę trawienia głównie przez to, że reguluje pracę wątroby oraz pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Ponadto:
  • działa odtruwająco,
  • chroni nerki, regulując ich naturalne funkcje,
  • chroni płuca podczas infekcji dolnych dróg oddechowych,
  • reguluje poziom CUKRU WE KRWI.

 

Jak stosować katukę skorpionową?

Korzeń katuki skorpionowej powinno stosować się pod nadzorem profesjonalnego terapeuty ajurwedy lub zielarza. Nie ma zbyt wiele skutków ubocznych, a wręcz przeciwnie, ma bardzo dobroczynne działanie na ludzki organizm, ale w kwestii dawki trzeba zasięgnąć porady. Generalnie zażywa się ją w postaci proszku w kapsułkach lub nalewki, wywaru lub mieszanki z leczniczym ghee. Katukę można łączyć z sokiem z aloesu, ażeby wzmocnić jej działanie.

 

Przeciwskazania

Zażywanie korzenia katuki skorpionowej powinno być ograniczone w przypadku silnej Vaty, osłabienia lub hipoglikemii.

 

Gdzie kupić katukę skorpionową?

Katuka skorpionowa od niedawna dostępna jest w Polsce za sprawą dystrybutora marki Aurospirul. Mimo, że roślinie grozi wyginięcie, dba się o to, by miała ona dobre warunki do wzrostu i rozmnażania, gdyż jest z pewnością niezbędna w leczeniu wielu chorób z punktu widzenia Ajurwedy lub Medycyny Chińskiej.

Zakupy można zrobić np tu.:

https://zielonysklep.com/kapsulki-kutki-aurospirul

 

Informacje o konsultacjach ajurwedyjskich znajdziesz tutaj

Z miłością,

 

Kasia

 

Literatura:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31741224/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877081/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429214000480

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29333043/

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera