
ZŁOTE MLEKO IDEALNE – PRZEPIS
Czasy, w których powstawały naturalne systemy medyczne takie jak Tradycyjna Chińska Medycyna, czy Ajurweda nazywam czasami złotymi. Jedną z najbardziej znamiennych (i moich ulubionych) tradycji w tamtych czasach było posiadanie lekarza rodzinnego, który znał się na absolutnie wszystkim (domena znanego dziś podejścia holistycznego), a jego pensja była uzależniona od stanu zdrowia pacjenta. Im był zdrowszy, tym lekarz więcej zarabiał. Czyż to nie było bardziej sprawiedliwe?
Nie mniej jednak w owych złotych czasach wykorzystywano w ziołolecznictwie, cenioną również dziś, kurkumę. Bez badań naukowych, bez laboratoriów i zbędnych testów na zwierzętach, z czystej obserwacji powstało wiele receptur, które dziś wracają jak bumerang, aby pomagać nam wzrastać i uwolnić się od, często toksycznych, leków chemicznych. Jedną z takich receptur jest złote mleko – napój, którego nadzwyczajne działanie doceniano od zawsze, a dziś zbadała je nauka i potwierdza to, co wiedziano 5 tysięcy lat temu!
Oczyszczanie w Ajurwedzie [e-kurs] – zapoznaj się z opisem kursu
Złote mleko jest spożywane regularnie w Indiach, zazwyczaj w porze wieczornej. Jest rewelacyjnym remedium na wiele dolegliwości. Ma działanie antybakteryjne, uspokajające, doskonale łagodzi stany lękowe, reguluje poziom kortyzolu, który powoduje stres oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. O depresji i stanach lękowych pisałam tu.
Regularnie spożywane złote mleko doskonale wspomaga ciało w walce z depresją oraz innymi chorobami układu nerwowego oraz zaburzeniami psychicznymi. W okresie jesienno-zimowym doskonale rozgrzewa i poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.
Wspominana kurkuma, jeden z głównych składników złotego mleka, ma niezliczoną ilość właściwości prozdrowotnych. Warto zawsze mieć ją w swoim domu, ponieważ doskonale zwalcza stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo jednocześnie wzmacniając odporność organizmu. Równoważy wszystkie 3 dosze, dlatego w tradycyjnej kuchni ajurwedyjskiej jest tak często wykorzystywana niemal do każdego rodzaju posiłku, w tym również do złotego mleka.
PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO
Najpierw warto zacząć od przygotowania pasty z kurkumy:
- 50 gram kurkumy,
- 2 goździki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- Kilka płatków świeżego imbiru,
- 250 ml wody.
Wodę z przyprawami należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji pasty. Następnie pastę przełożyć do wyparzonego naczynia. Można ją w warunkach chłodniczych przechowywać kilkanaście dni.
ZŁOTE MLEKO
250 ml mleka krowiego niepasteryzowanego lub mleka migdałowego domowej roboty,
1-2 łyżeczki kurkumowej pasty,
1 łyżeczka ghee lub oleju kokosowego.
Mleko podgrzewamy wraz z pastą i olejem, nie gotujemy. Tak przygotowane mleko pijmy codziennie, można dodawać odpowiednie dla swojej doszy przyprawy.