Czasy, w których powstawały naturalne systemy medyczne takie jak Tradycyjna Chińska Medycyna, czy Ajurweda nazywam czasami złotymi. Jedną z najbardziej znamiennych (i moich ulubionych) tradycji w tamtych czasach było posiadanie lekarza rodzinnego, który znał się na absolutnie wszystkim (domena znanego dziś podejścia holistycznego), a jego pensja była uzależniona od stanu zdrowia pacjenta. Im był zdrowszy, tym lekarz więcej zarabiał. Czyż to nie było bardziej sprawiedliwe?
Nie mniej jednak w owych złotych czasach wykorzystywano w ziołolecznictwie, cenioną również dziś, kurkumę. Bez badań naukowych, bez laboratoriów i zbędnych testów na zwierzętach, z czystej obserwacji powstało wiele receptur, które dziś wracają jak bumerang, aby pomagać nam wzrastać i uwolnić się od, często toksycznych, leków chemicznych. Jedną z takich receptur jest złote mleko – napój, którego nadzwyczajne działanie doceniano od zawsze, a dziś zbadała je nauka i potwierdza to, co wiedziano 5 tysięcy lat temu!

Złote mleko jest spożywane regularnie w Indiach, zazwyczaj w porze wieczornej. Jest rewelacyjnym remedium na wiele dolegliwości. Ma działanie antybakteryjne, uspokajające, doskonale łagodzi stany lękowe, reguluje poziom kortyzolu, który powoduje stres oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. O depresji i stanach lękowych pisałam tu.

Regularnie spożywane złote mleko doskonale wspomaga ciało w walce z depresją oraz innymi chorobami układu nerwowego oraz zaburzeniami psychicznymi. W okresie jesienno-zimowym doskonale rozgrzewa i poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.

Wspominana kurkuma, jeden z głównych składników złotego mleka, ma niezliczoną ilość właściwości prozdrowotnych. Warto zawsze mieć ją w swoim domu, ponieważ doskonale zwalcza stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo jednocześnie wzmacniając odporność organizmu. Równoważy wszystkie 3 dosze, dlatego w tradycyjnej kuchni ajurwedyjskiej jest tak często wykorzystywana niemal do każdego rodzaju posiłku, w tym również do złotego mleka.

PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO

Najpierw warto zacząć od przygotowania pasty z kurkumy:

  • 50 gram kurkumy,
  • 2 goździki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Kilka płatków świeżego imbiru,
  • 250 ml wody.

Wodę z przyprawami należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji pasty. Następnie pastę przełożyć do wyparzonego naczynia. Można ją w warunkach chłodniczych przechowywać kilkanaście dni.

ZŁOTE MLEKO

250 ml mleka krowiego niepasteryzowanego lub mleka migdałowego domowej roboty,

1-2 łyżeczki kurkumowej pasty,

1 łyżeczka ghee lub oleju kokosowego.

 

Mleko podgrzewamy wraz z pastą i olejem, nie gotujemy. Tak przygotowane mleko pijmy codziennie, można dodawać odpowiednie dla swojej doszy przyprawy.

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera