Pitta – żywioł ognia i wody. Jak ujarzmić ją latem?

pitta ajurweda

Pięć podstawowych elementów, które kreują nasze życie materialne i subtelne, przejawiają się absolutnie we wszystkim. Jak już wspomniałam we wpisie o doszy Vata, łączą się one w różnych proporcjach tworząc tzw. humory biologiczne zwane doszami lub konstytucjami. Ta szczególna kombinacja elementów, która konstruuje nasze prakriti (naturę) obecna jest w nas od momentu pojawienia się na świecie – czyli od momentu zapłodnienia. To od czego i od kogo zależy nasze prakriti, opiszę z przyjemnością w innym wpisie. Tu bowiem chcę przybliżyć Tobie, jaka jest druga z opisywanych przeze mnie dosz – PITTA.

 

Sezon na gorąco, czyli Pitta w natarciu

Pomału rozpoczyna się okres doszy pitta, który potrwa aż do wczesnej jesieni. W przyrodzie dominuje żywioł ognia, ale też wody. Osoby typu Pitta są najbardziej narażone na podniesienie jej stanu w ciele i umyśle, co zamanifestuje się dopiero zimą, ale o tym poniżej. Osoby typu Vata i Kapha powinny również dostosować dietę i styl życia do pory roku, jednak w mniejszym nasileniu. Nie wolno im zapominać o swoim prakriti!

WAŻNE! Latem szczególnie dbajmy o równoważenie nadmiaru gorąca. Jeśli tego nie zrobimy, nagromadzona Pitta latem może spowodować późną jesienią i zimą stany zapalne, problemy skórne, biegunki, problemy z wątrobą, zapalenia wszelkiej maści (stawów, dziąseł, skóry, jelit, cewki moczowej). Dlatego tak ważne jest zrozumienie, że podwyższone dosze manifestują się w ciele z opóźnieniem, np. podniesiona dosza Vata manifestuje się wiosną, a kapha latem (opuchlizna, zbieranie wody). 

Jaka jest Pitta?

Pitta  (ta, co trawi) przejawia się w ciele w i umyśle w dość widoczny sposób. Ponieważ jest odpowiedzialna za trawienie pokarmów i zarządza naszym ogniem trawiennym (agni), jej równowaga w ciele jest niezbędna. Zlokalizowana jest w środkowej części ciała, m.in. w żołądku, wątrobie, śledzionie, dwunastnicy, pęcherzyku żółciowym, trzustce, jelicie cienkim, skórze i krwi. Kontroluje metabolizm, dobre widzenie oraz to, jak wygląda nasza skóra.

Z natury jest:

  • gorąca,
  • ostra,
  • kwaśna,
  • tłusta.

 

Jakie są osoby typu Pitta?

Ciało

Osoby typu pitta są średniej budowy. Są bardziej umięśnione niż osoby typu wata. Utrzymują średnią wagę ciała, mają zazwyczaj doskonałe proporcje, dlatego, że tłuszcz odkłada się w ich ciałach równomiernie. Osoby typu pitta mają zazwyczaj jasną skórę, często o odcieniu różowym. Pojawiają się u nich piegi i pieprzyki. Mają delikatną i wrażliwą skórę, podatną na podrażnienia, alergie i stany zapalne. Włosy najczęściej są rude, brązowe, jasnobrązowe  wcześnie siwieją. Wczesne łysienie to również oznaka zaburzonej doszy pitta. Oczy pitty są zazwyczaj średniej wielkości i mają jasne zabarwienie, od zielonego, po szare i niebieskie.

Osoby typu pitta mają dobry apetyt i naprawdę lubią jeść. Bardzo nie lubią omijać posiłków, a kiedy zmusi je do tego sytuacja, stają się poirytowane – wtedy też nie powinny jeść, ponieważ posiłki powinny być spożywane świadomie i w spokoju. 

Pitty mają dobre trawienie, rzadko miewają zaparcia. Ich wypróżnienia są regularne i bezproblemowe. Ich sen jest również spokojny i bezproblemowy.

 

Ajurweda od podstaw – czyli jak zacząć?

Umysł

Osoby pitta są niezwykle temperamentne. To dobrzy przywódcy, działają stanowczo i energicznie. Jeżeli im się na to pozwoli, zaczynają dominować. Z natury są bardzo entuzjastyczne, a gdy są w równowadze, odważne i uczciwe. Bywa, że są okrutne i nieprzyjemne, głównie wtedy, gdy poziom pitta jest wyraźnie za wysoki. Osoby o tym typie prakriti są z reguły bardzo inteligentne i bystre, ale bywają aroganckie dla osób mniej błyskotliwych. Niekiedy występuje u nich wzmożona zazdrość i zawiść, co dodatkowo podnosi stan pitta w ciele. Są dobrymi metodykami, wdrażanie teorii sprawia im przyjemność, bo to uwielbiają.

 

Styl życia

Jako osoby niezwykle inteligentne, potrafią żyć według planu. Uwielbiają planować i wdrażać w swoim życiu nowe rozwiązania. Warto pozytywną energię pitta kierować na osiągnięcie konkretnego celu, ponieważ jeżeli wymknie ona się spod kontroli, może stanowić niezbyt miły kąsek dla obiorcy.

Osoby typu pitta to często kierownicy, a w swojej dziedzinie są dobrymi fachowcami. Często cieszą się bogactwem i wysoką pozycją społeczną. Są bardzo zmotywowane i świetnie realizują się w zadaniach, gdzie mogą wykazać się swoją inteligencją.

 

Czego potrzebuje pitta?

Dosza pitta potrzebuje spokoju i harmonii. Lubi otaczać się ładnymi przedmiotami, choć jest dosyć pragmatyczna.

Pitta powinna jeść regularnie i nie opuszczać posiłków, bo to ją mocno zaburza.

Powinna unikać nadmiaru słońca i chronić swoje oczy i skórę. Osoby o tej konstytucji będą dobrze czuły się po spożyciu posiłku o smaku słodkim, gorzkim i cierpkim. Dobrze im robi również przebywanie na łonie natury, medytacja, uspokajające mantry, kolor zielony i niebieski, a także olejki eteryczne, np. lawendowy.

 

Co powoduje nadmiar pitta?
  • zbyt intensywne ćwiczenia fizyczne,
  • stymulowanie emocji,
  • ekspozycja na słońce,
  • spożywanie ostrych potraw,
  • południe i północ,
  • jedzenie w złym nastroju,
  • potrawy smażone,
  • korzystanie z sauny,
  • stan rywalizacji i walki.

 

Objawy zaburzonej doszy Pitta
  • niestrawność, odkładanie się toksyn,
  • zapalenie wątroby, żółtaczka,
  • zaburzenia psychiczne i emocjonalne,
  • choroby oczu,
  • choroby skóry,
  • zgaga,
  • zapalenia różnego rodzaju,
  • wypadanie włosów,
  • łysienie,
  • nadmierne pocenie się,
  • nadmierne pragnienie,
  • złość, frustracja, gniew, agresja, arogancja.

 

Co równoważy Pittę?
  • spokój,
  • przebywanie na świeżym powietrzu,
  • przebywanie w środowisku mało agresywnym,
  • spożywanie świeżych owoców i warzyw,
  • spożywanie pokarmów o smaku słodkim, gorzkim i cierpkim, jak np. ogórki, mleko, ghee, słodkie owoce i warzywa, również liściaste,
  • unikanie olejów, kofeiny, mięsa, alkoholu,
  • zaufanie do siebie,
  • medytacja, śpiew.

 

Co powinna jeść pitta?

Jak wspomniałam wyżej, osoby o konstytucji Pitta powinny jeść potrawy wychładzające o słodkim, gorzkim i cierpkim smaku. Należy dostosowywać termikę pożywienia i jego smak do aktualnego stanu zdrowia. Spożywaj zupy z cukinii i mięty (przepis np. tutaj), dale z fasoli mung z dodatkiem kolendry i naci marchwi, ogórki, soję, ziemniaki młode, młodą marchew. Unikaj nadmiaru ostrych warzyw, jak cebula, czosnek, czy por. Można je stosować jako dodatki. Dobrym pomysłem będą też oliwki, sałaty z oliwą z oliwek i świeżymi warzywami, tofu, domowe makarony z orkiszu, słodkie owoce oraz większość zbóż.

 

Dieta Doszy PITTA [COOK E-BOOK]: prawie 60 przepisów.

 

Droga pitto, jesteś wyjątkowa, jak każdy z nas! Dbaj o swój potencjał, a będziesz prowadzić naprawdę zdrowe i wspaniałe życie <3.

Z Miłością,

 

Kasia.

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się do mojego newslettera

[yikes-mailchimp form="1"]