NATURALNE METODY LECZENIA ARTRETYZMU

Artretyzm, podagra, czy dna moczanowa, to jedna z najbardziej znanych chorób przewlekłych ostatnich dekad. Jest to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się bólem stawów. Zapadają na nią coraz młodsze osoby i, choć widać przewagę chorujących mężczyzn, kobiety również mogą na nią chorować. W medycynie zachodniej do diagnozy artretyzmu zleca się szereg badań wykazujących między innymi poziom kwasu moczowego. Gdy jego poziom jest zbyt wysoki, oznacza to, że mamy do czynienia właśnie z dną moczanową. A jak do tematu tej niezwykle uciążliwej choroby podchodzi ajurweda?

W tekstach ajurwedyjskich opisywano stany objawowe odpowiadające tym przypisywanym dziś artretyzmowi. W ajurwedzie taki stan nazywa się AMA-VATA, co oznacza tyle, że zaburzona jest dosza VATA w połączeniu z odkładającymi się w stawach toksynami (ama – toksyny).  W medycynie zachodniej w leczeniu podagry stosuje się dietę, ale tez leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, które, niestety, z punktu widzenia ajurwedy są również toksynami! Warto, dlatego zapoznać się z alternatywną propozycją leczenia artretyzmu.

Sama przyczyna choroby może mieć charakter zewnętrzny i wewnętrzny. Często występuje w klimatach umiarkowanych, gdzie jest zimno, wietrznie i wilgotno. Taka aura często sprzyja odkładaniu się toksyn i osłabieniu agni (ognia trawiennego), którego zaburzenia mogą powodować nie tylko artretyzm, ale i znacznie poważniejsze schorzenia. Niewłaściwe trawienie sprawia, że toksyny, które powinny zostać usunięte z organizmu, rozprzestrzeniają się w ciele i trafiają do stawów, które, gdy są słabe, „pozwalają” się tym toksynom tam „rozgościć” na dłużej. Pojawia się wtedy ból i inne symptomy odpowiadające podagrze.

Ajurweda a artretyzm

Według ajurwedy stan kości jest ściśle związany ze stanem okrężnicy. Bardzo często wczesną oznaką późniejszego zachorowania na podagrę są zaparcia na zmianę z biegunkami, zdiagnozowany zespół jelita drażliwego. Dlatego, aby nie dopuszczać do zaparć lub biegunek, należy zadbać o swoje trawienie na całym odcinku przewodu pokarmowego.

Rodzaje artretyzmu

Artretyzm typu VATA

Gdy mamy do czynienia z zaburzeniem Vaty, obserwujemy silny, przeszywający ból, który ma charakter wędrujący i pulsujący. Towarzyszy temu uczucie suchej skóry i trzeszczenie stawów i kości. Ból mija pod wpływem gorąca, nasila się pod wpływem zimna. Może się pojawiać nerwowość i niepokój.

Artretyzm typu PITTA

Temu rodzajowi podagry towarzyszy stan zapalny, gorączka, opuchlizna i uczucie pieczenia. Ból nasila się pod wpływem gorąca, a słabnie pod wpływem zimna. Mogą pojawić się luźne stolce, drażliwość oraz bezsenność.

Artretyzm typu KAPHA

Towarzyszą mu duże obrzęki stawów, uczucie ciężkości. Ból jest miejscowy, tępy. Słabnie pod wpływem gorąca, a nasila się delikatnie pod wpływem zimna i wilgotnej pogody. W ciele pojawia się śluz, katar, odchrząkiwanie śluzem z rana.

Jak leczyć artretyzm u poszczególnych dosz?

VATA

PITTA

KAPHA

Triphala, kardamon, w przypadku ubytków kostnych ashwagandha i vidari. Częste masaże olejem sezamowym z ziołami. Należy szczególnie zadbać o okrężnicę. Należy zażywać gorących kąpieli w soli EPSOM.

 

 

W przypadku tej doszy, należy postępować jak w przypadku VATY jednocześnie dodając gorzkie zioła, jak berberys, katuka, gorzknik oraz mniszek. Stawy należy masować olejem sandałowym, kokosowym albo olejem z Brahmi. Należy stosować większe porcje kurkumy, neem i aloes. Dla kaphy zaleca się dodatek ziół ostrych, jak imbir, gorczyca, cynamon, pieprz, kurkuma, trikatu. Zewnętrznie należy stosować olej z gorczycy.

 

Lecznicza dieta na artretyzm dla wszystkich dosz

Czego należy unikać?

  • smażonych, bardzo ostrych, bardzo zimnych lub schłodzonych podtraw,
  • warzyw kapustnych, jak kalafior, kapusta, brokuł, ale także groszek, ziemniaki (te warzywa mogą jeść osoby typu pitta i kapha w umiarkowanej ilości),
  • produktów skrobiowych,
  • białej mąki i cukru,
  • nabiału,
  • cytrusów, śliwek i innych kwaśnych owoców,

Co można jeść?

  • lekkostrawne jedzenie gotowane,
  • gotowane na parze warzywa,
  • bakłażany, cukinia, marchew, szpinak,
  • owoce sezonowe, głównie te słodkie,
  • płatki owsiane,
  • przyprawy: kurkuma, imbir, kminek, kumin, czosnek, cebula, kolendra, koper włoski, kardamon i cynamon – pogromcy stanów zapalnych.

 

Naturalne leki wspomagające leczenie artretyzmu

 

Ziołowa pasta

  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • 1 łyżeczka asafetydy,
  • Masło ghee, tyle, aby powstała pasta – dozować ostrożnie.

Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce przez 2 tygodnie.

 

Ajurwedyjskie zioła na podagrę:

  • triphala zażywana w ilości 5 g na noc,
  • guggul,
  • jogaraj guggul,
  • kurkuma,
  • musta,
  • dziki kardamon.

 

Zachodnie zioła na podagrę:

  • dzięgiel,
  • kopytnik,
  • lukrecja.

Z podanych ziół należy zrobić pastę z równych części i zażywać 2 razy dziennie. Do pasty można dodać miód lipowy.

Masaże

Ważnym elementem leczenia podagry jest masaż. W tabeli zostały przedstawione rodzaje oleju, które należy stosować zależnie od konstytucji. Do olejów można dodawać olejki eteryczne, np. kamforowy, miętowy – zwłaszcza w przypadku opuchlizny i nieznośnego bólu. Masaże na początku terapii warto wykonywać codziennie, pamiętając, że stawy masuje się ruchami okrężnymi. Masaże najlepiej wykonywać u specjalisty, który dodatkowo wskaże jak w domu wykonywać tzw. automasaż na dalszym etapie terapii.

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera