Mniszek lekarski z perspektywy Ajurwedy + przepis na nalewkę

mniszek ajurweda

Mniszek lekarski z perspektywy Ajurwedy + przepis na nalewkę leczniczą

Mniszek lekarski (hindi dudahali), to jedna z tych roślin, która zarówno w Ajurwedzie, jak i zachodnich, naturalnych systemach medycznych, uważana jest niemal za panaceum. Lecznicze właściwości ma nie tylko korzeń, czy liście, ale także kwiaty. Ta wiosenna bylina powinna na stałe zagościć w naszym domowym zielniku, a dlaczego, przeczytaj poniżej.

 

Krótki opis mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to wieloletnia bylina z rodziny astrowatych (Taraxacum officinale), która kwitnie od kwietnia do czerwca, a nawet lipca. Przez niektórych ogrodników uznawana jest za chwast i zwalczana. Na szczęście coraz częściej docenia się właściwości lecznicze mniszka, a i ogrodnicy przekonują się, by zanim zastosować oprysk, zebrać kwiaty, liście i korzeń, ususzyć i wykorzystywać w celach prozdrowotnych.

Mniszek lekarski jest rośliną jadalną. W celach terapeutycznych wykorzystuje się jego kwiaty, liście, łodygi i korzenie. Liście można dodawać do wiosennych sałatek, a kwiaty parzyć lub przygotowywać z nich herbatę, wino lub nalewkę.

 

Mniszek lekarski w ujęciu ajurwedyjskim 

W tekstach ajurwedyjskich możemy znaleźć wzmianki o mniszku lekarskim i jego działaniu.

Charakterystyka

RASA – gorzki, słodki

WIRJA – wychładzający

WIPAKA (skutek po strawieniu) – ostry

Mniszek lekarski ma największy wpływ na układ trawienia i krążenia. Ma działanie oczyszczające krew i toksyny z wątroby, dlatego zalecany jest przy wszelkiego rodzaju detoksach i oczyszczaniu organizmu, zwłaszcza wiosną. Jego odtruwające właściwości przydadzą się również w przypadku zatrucia metalami ciężkimi. W takim przypadku należy jednak stosować synergiczne leczenie ziołami.

Z punktu widzenia Ajurwedy mniszek lekarski ma działanie balansujące doszę Pitta i Kapha. Osobom typu Vata odradza się nadmierne jego spożycie, ze względu na właściwości wychładzające i lekko wysuszające. Jeśli Vata ma ochotę na mniszkową herbatę, powinna pić ją sporadycznie lub w postaci mieszanki z innymi ziołami balansującymi Vatę.

 

Działanie mniszka lekarskiego

Mimo, że starożytne systemy medyczne już dawno rozpoznały i opisały działanie mniszka lekarskiego, istnieje dziś wiele badań naukowych, które potwierdzają jego dobroczynny wpływ na zdrowie.

Mniszek lekarski zaleca się w przypadku:

  • Problemów z układem trawiennym,
  • stanów zapalnych,
  • oczyszczania organizmu z toksyn,
  • chorobach węzłów chłonnych,
  • trudno gojących się ran,
  • insulinooporności i cukrzycy,
  • wrzodach,
  • kamicy żółciowej i nerkowej,
  • żółtaczki,
  • chorobach trzustki i śledziony,
  • ropieniach płucnych,
  • infekcjach dróg oddechowych,
  • problemów z układem moczowym,
  • reumatyzmu,
  • zapaleniach gruczołu piersiowego,
  • trądziku.

Oczyszczanie w Ajurwedzie [e-kurs] – zapoznaj się z opisem kursu

 

Wiele badań naukowych potwierdza powyższe zastosowania mniszka lekarskiego. Warto również wiedzieć, że np. korzeń mniszka lekarskiego składa się z 45% inuliny – polisacharydu o działaniu prebiotycznym, przeciwcukrzycowym, odchudzającym i obniżającym cholesterol. Przeciwcukrzycowe działanie mniszka lekarskiego było przedmiotem wielu badań naukowych.

Właściwości przeciwcukrzycowe mniszka lekarskiego przypisuje się bioaktywnym składnikom chemicznym; obejmują one kwas cykorowy, taraksasterol (TS), kwas chlorogenowy i laktony seskwiterpenowe. Mimo, że działanie przeciwcukrzycowe jest znane od tysiącleci, cieszy ogromnie, że naukowcy zachodni pracują nad przypieczętowaniem działania mniszka również w sferze nauki.

 

Jak przyjmować i przygotowywać leki z mniszka lekarskiego?

Korzeń mniszka lekarskiego – będzie miał działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, ale i odchudzające. Będzie wpływał również na prawidłową prace układu trawienne w obszarze trzustki i śledziony. Można spożywać do 8 g dziennie w postaci proszku. Można również przygotować wywar z korzenia mniszka lekarskiego parząc 2 razy dziennie po 4 g korzenia przez 20 minut.

Liście mniszka lekarskiego – będą oddziaływały głównie na prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Mają właściwości przeciwnowotworowe – przyczyniają się do likwidacji komórek rakowych. Dodatkowo będą wykazywały działanie obniżające cholesterol oraz łagodzące stany zapalne skóry (trądzik, wysypka). Można pić z nich świeżo wyciśnięty sok lub spożywać jako dodatek do sałatki w ilości do 20 g dziennie.

Kwiaty mniszka lekarskiego – mają podobne działanie do liści, jednak wykazują większe właściwości żółciopędne i wspomagające i łagodzące przebieg żółtaczki. Napar lub nalewkę z kwiatów stosuje się w stanach niewydolności nerek, a także w przypadku problemów z układem oddechowym. Przepis na nalewkę z mniszka zamieszczam poniżej.

 

Ziołolecznictwo Ajurwedyjskie – 5000 lat tradycji – [E-KURS]

Przeciwskazania

Osoby słabe kondycyjnie, wychłodzone i z niedowagą nie powinny stosować mniszka lekarskiego. Badania nad toksycznością rośliny wykazały, że jest ona całkowicie bezpieczna. Kobiety w ciąży i karmiące również mogą przyjmować mniszek lekarski, zwłaszcza pod koniec ciąży i po porodzie, kiedy widoczne jest działanie zwiększające laktację.

 

Przepis na nalewkę z mniszka lekarskiego

Nalewka z mniszka lekarskiego przeznaczona jest do stosowania na takie dolegliwości jak:

  • wysoki poziom glukozy we krwi,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • niewydolność nerek,
  • kamica żółciowa i nerkowa.
Przepis

80 g płatków mniszka lekarskiego

0,5 l wódki

1 duża cytryna

0,5 litra wody

150 g miodu

  • Około 300 gram kwiatów mniszka z główkami oskubać i pozostawić same, żółte płatki, tak aby wyszło 60-80 g.
  • Oskubane kwiaty rozłożyć na kilka godzin na papierze, a następnie wsypać do wyparzonego, czystego i suchego słoika.
  • Zalać 500 ml wódki 40 % i pozostawić na 14 dni. Nie musi stać w ciemnym miejscu.
  • Po tym czasie przecedzić płyn przez gazę do czystego naczynia.
  • Zagotować wodę, wystudzić do temperatury 40 stopni. Dodać pokrojoną, wyparzoną cytrynę oraz miód. Porządnie wymieszać. Zostawić na kilka godzin pod przykryciem.
  • Przecedzić przez gazę syrop i połączyć z przecedzoną nalewką, wymieszać, przelać do butelek.
  • W ciemnym miejscu może stać do 2 lat.

Nalewkę spożywać w razie potrzeby w ilości 2 łyżek stołowych 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

 

Masz pytania? Napisz do mnie!

 

Z cyklu wiosenny zielnik polecam również artykuł o pokrzywie.

 

Z miłością,

 

Kasia.

 

 

Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

 

 

 

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się do mojego newslettera

[yikes-mailchimp form="1"]