JAKI OLEJ DO CIAŁA WYBRAĆ? DLACZEGO WARTO OLEJOWAĆ CIAŁO?

Olej w Ajurwedzie znaczy bardzo wiele. Olejowanie ciała ma lecznicze właściwości i wykonuje się tę czynność w ramach tzw. Dinacharya, o której możesz przeczytać tu. Kiedy mowa o namaszczaniu ciała olejem (sans. snehana), warto wspomnieć, iż zabieg ten jest częścią panchakarmy, a w zasadzie zabiegów wstępnych przed samą panchakarmą, zwanych purvakarmą. O tym, jak olejowanie ciała jest ważne, napiszę poniżej, a także wspomnę, jaki olej wybrać, by codzienna pielęgnacja była skuteczna.

 

Zabiegi olejowe w Ajurwedzie

Namaszczanie ciała olejem jest prastarą metodą pielęgnacji ciała zapewniającą nie tylko piękny wygląd skóry. Zabieg ten ma wiele innych właściwości leczniczych, a połączenie oleju z ziołami, oddziałuje na konkretne jednostki chorobowe.

Tradycyjny masaż ciała z użyciem oleju nazywa się Abhyanga. To, jaki olej wybrać, zależy od tego, jaką doszą jesteśmy, z jakimi problemami się zmagamy i jaki cel chcemy osiągnąć.

 

Inne masaże ajurwedyjskie, to m.in.
  • Shiroabhyanga – masaż głowy,
  • Mukhaabhyanga – masaż twarzy,
  • Shirodhara – „masaż” głowy
  • Kati vasti – olejowy zabieg przeciwbólowy i rozluźniający,
  • Nasya – zabieg na problemy z zatokami,
  • Netra tarpana – zabieg olejowy na oczy.

 

Jakie działanie ma olejowanie ciała?

  • Wspomaga proces usuwania toksyn z ciała,
  • przeciwdziała starzeniu się skóry,
  • przeciwdziała chorobom skóry,
  • stosowany regularnie, zmniejsza objawy artretyzmu (pisałam o nim tu),
  • zapobiega wiotkości mięśni,
  • wspomaga leczenie depresji,
  • usprawnia trawienie,
  • niweluje nerwowość i stres,
  • natłuszcza skórę zapobiegając utracie wilgoci.

 

Płukanie ust olejem

Płukanie olejem (kavalagraha) jest znaną praktyką ajurwedyjską. Polega ona na wporwadzeniu do ust około 1 łyżki oleju i płukaniu nim jamy gębowej. Zabieg ten jest niezwykle skuteczny w przypadku paradontozy (wtedy używa się głównie oleju kokosowego), ale ma silne działanie uspokajające, i wzmacniające organizm. Płukanie powinno być wykonywane na czczo przed myciem zębów i trwać około 15- 20 minut. Olej należy wypluć, a następnie umyć zęby. Zabieg ten usuwa toksyny z jamy ustnej i poprawia trawienie. Należy wykonywać go regularnie.

 

Olej sezamowy

Najpowszechniejszym i najczęściej stosowanym w Ajurwedzie olejem jest olej sezamowy. Sezam (Sesamum indicum lub w sanskrycie – tila) uważany jest za najstarszą roślinę oleistą. Twierdzi się, że sezam jako pierwsza roślina w historii został udomowiony, a jego uprawa rozpoczęła się wiele tysięcy lat temu w dolinie Indusu.

Olej sezamowy jest trwały i nie jełczeje tak szybko, jak inne oleje. W innych krajach azjatyckich używany jest również w kuchni, ponieważ wzmacnia smak potrawy.

W Ajurwedzie stanowi bazę dla wielu leczniczych olejów. Łączy się go z ziołami, pozostawia na jakiś czas, podgrzewa, i odcedza, po czym stosuje na konkretne schorzenia.

Sam olej sezamowy ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomina i o nim wielokrotnie Sushruta i Charaka, dwaj główni „twórcy” Ajurwedy. Jest szczególnie przydatny i uspokajający dla osób o konstytucji Vata lub dla osób, które tę doszę mają zaburzoną. Dosyć mocno rozgrzewa i odżywia, a osoby typu Vata właśnie tego potrzebują najbardziej.  Olej sezamowy bardzo łatwo się wchłania i dość głęboko wnika w niższe warstwy skóry przez naskórek.

Właściwości oleju sezamowego:

  • rozgrzewa,
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • ma działanie przeciwbólowe,
  • działa kojąco na układ nerwowy,
  • świetnie utrzymuje nawilżenie skóry,
  • nadaje się dla wszystkich typów konstytucyjnych.

Olejek sezamowy jest najczęściej stosowanym olejem do ciała i masażu. Można nim również płukać usta (kavalagraha), wykonywać masaż głowy oraz stosować wewnętrznie.

 

Olej kokosowy

Według mitologii hinduskiej Pan Wisznu przyniósł drzewo kokosowe na ziemię, by ludzie cieszyli się dobrym zdrowiem. Sama nazwa drzewa kokosowego Karpagavalli oznacza źródło wszelkiego zdrowia, energii, siły, spokoju i długowieczności.

Olej kokosowy ma sodki smak i  działa chłodząco na organizm. Jest polecany szczególnie dla doszy pitta, ale dobrze uspokaja również doszę Vata. Jego właściwości pielęgnacyjne nie ograniczają się jedynie do nawilżenia, czy natłuszczenia skóry.

Olej kokosowy świetnie nadaje się do płukania ust (ma działanie również wybielające).

Ma również wiele innych właściwości, m.in.:

  • świetnie radzi sobie z oparzeniami,
  • wspomaga proces gojenia się ran,
  • działa silnie przeciwzapalnie,
  • może być stosowany u niemowląt z oparzoną pupą,
  • niweluje doszę pitta,
  • wspomaga proces leczniczy przy AZS,
  • ma działanie antybakteryjne,
  • świetnie zastępuje masło w wegańskich daniach, zwłaszcza wypiekach,
  • świetnie działa na włosy i paznokcie.

 

W południowych Indiach drzewo kokosowe rośnie szczególnie obficie, toteż w tych rejonach olej kokosowy jest najczęściej stosowany. Jako olej spożywczy może być podgrzewany do wysokich temperatur, jak ghee.

 

Ghee – masło klarowane

Ghee zajmuje zaszczytne miejsce w Ajurwedzie i w terapiach z jej zakresu. To świetny lek na wiele dolegliwości, a przy tym łatwy w przygotowaniu i powszechnie dostępny. Ćaraka pisał, że ghee jest „najlepszą ze wszystkich substancji” i ma wiele walorów leczniczych. Przede wszystkim odżywia ojas, tejas i pranę, a co za tym idzie wspiera płodność, witalność i dba o dobre trawienie.

Właściwości ghee:

  • odżywia komórki rozrodcze,
  • wzmacnia pamięć,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • chłodzi skórę, więc ma właściwości przeciwzapalne,
  • usuwa toksyny,
  • wspomaga leczenie depresji i schizofrenii, oraz nerwicy,
  • wspomaga proces gojenia się raz,
  • neutralizuje pitta i vata.

Dawniej ghee stosowano również w leczeniu epilepsji, alkoholizmu, gruźlicy i zatrucia. Cała sztuka polega na jego przygotowaniu z mleka, które pochodzi od krowy, żyjącej w dobrych, naturalnych warunkach. Wtedy masło, z którego robi się ghee ma najwięcej walorów leczniczych i prozdrowotnych właściwości.

Ghee stosuje się przede wszystkich w kuchni, jako dodatek do zup, olej do smażenia. W kosmetyce jednak ma również swoje miejsce – jest idealnym lekiem na spierzchnięte usta, suchość skóry. Stosuje się go najczęściej w zabiegu netra tarpana.

 

Olej z gorczycy

Gorczyca była używana w Ajurwedzie zarówno jako środek spożywczy jak i lekarstwo. Ma smak ostry i gorzki, co sprawia, że świetnie nadaje się dla doszy kapha. Ze względu na swoją gorącą i oleistą naturę jest świetny dla Vata (większość olejów nadaje się dla Vaty). Pitta natomiast nie powinna często stosować tego oleju.

Olej z musztardowca, jak i same nasiona mają działanie:

  • nawilżające i kojące dla popękanej skóry,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwpadaczkowe,
  • przeciwobrzękowe,
  • przeciwbólowe (znany lek na ból ucha),
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwymiotne,
  • wspomagające leczenie problemów z sercem.

 

Olejem gorczycowym leczy się przede wszystkim wszelkie obrzęki i bóle. Doskonale nadaje się dla osób typu kapha, które mają wrodzoną skłonność do obrzęków. Dlatego też osoby typu kapha mogą śmiało wykorzystywać olej gorczycowy do codziennego masażu i olejowania ciała, po uprzednim podgrzaniu go.

 

Jaki olej wybrać?

Osoby typu Vata mogą stosować każdy olej, ponieważ ich sucha i szorstka natura wręcz błaga o natłuszczenie i nawilżenie. Dla osób typu Pitta dobrym wyborem będzie olej kokosowy, ale również sezamowy.  Olej gorczycowy i sezamowy to z kolei najlepszy wybór dla Kapha. Na co dzień polecam stosowanie oleju sezamowego do masażu i olejowania ciała, ponieważ jest trójdoszowy i ma najwięcej właściwości prozdrowotnych. Warto kupować oleje organiczne, nieprzetworzone. 

 

Gdzie kupić?

Polecam rodzinną olejarnię olini

 

Przeczytaj również:

Vata

Pitta

Kapha

 

 

Konsultacje ajurwedyjskie – zobacz tu.

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera