Echinacea – hit zachodniego ziołolecznictwa w walce z wirusami

echinacea

Echinacea – hit zachodniego ziołolecznictwa w walce z wirusami

Echinacea, czyli jeżówka jest bardzo znanym ziołem podnoszącym odporność organizmu z działaniem antywirusowym i antybakteryjnym. Ma wiele odmian, a stosowane są zarówno ziele (jeżówka purpurowa), jak i korzeń (inne rodzaje jeżówki). Dlatego, gdy myślałam o ziołach wspomagających organizm podczas infekcji, od razu przyszła mi na myśl echinacea, czyli zachodni cud medycyny zielarskiej.

 

Echinacea purpureae – jeżówka prurpurowa

Jeżówka purpurowa należy do rodziny roślin astrowatych, występujących pierwotnie na terenach Ameryki Północnej, Europy oraz Azji. Uprawiana jest w wielu ogrodach (również w moim :)), jako roślina ozdobna, gdyż jej piękne kwiaty zdobią rabaty od sierpnia aż po koniec jesieni.

Jeżówka jest stosowana głównie w ziołolecznictwie zachodnim, co nie zmienia faktu, że jej skuteczność (również, dla sceptyków, potwierdzona naukowo) jest ewidentna i warto po nią sięgać również profilaktycznie.

W ziołolecznictwie, ale również w zwykłej farmakologii stosuje się zarówno ziele, jak i korzeń jeżówki purpurowej. Z ziela można przyrządzić sok, a korzeń ususzyć i parzyć w postaci naparu lub zrobić nalewkę, ale o tym później.

 

Skład chemiczny jeżówki purpurowej

Według medycyny zachodniej i farmakologii, oraz badań naukowych nad jeżówką purpurową, jej skład chemiczny wygląda następująco:

  • alkamidy,
  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy,
  • estry kwasu kawowego,
  • echinakozyd,
  • polisacharydy.

To właśnie polisacharydy, kwas kawowy oraz alkamidy, zawarte w surowcu odpowiadają za immunostymulujące działanie echinacea. Polega ono na pobudzeniu leukocytów do wydzielania substancji antywirusowych (interferonów, głównie interferonu beta). Z kolei wzrost aktywności makrofagów doprowadza do wydzielenia się interleukiny-1, która pobudza limfocyty do obrony organizmu. Cały mechanizm jest dużo bardziej złożony i wielokierunkowy, lecz uważam, że ta informacja jest zdecydowanie tą najcenniejszą.

 

Ajurweda oraz TCM a echinacea

Z punktu widzenia Ajurwedy, echinacea ma działanie nasilające doszę Vata, a równoważące dosze Pitta i Kapha. Ma smak gorzko-ostry, działanie wychładzające. Wspomaga głównie rakta i rasa dathu (czyli krew i limfę).

Z punktu widzenia Medycyny Chińskiej echinacea ma smak gorzki, a jej termika jest wychładzająca. Oddziałuje w dużej mierze na płuca.

Wskazane działanie echinacei z punktu widzenia Medycyny Chńskiej, jak i Ajurwedy pokrywa się z badaniami naukowymi medycyny zachodniej.

 

Ziołolecznictwo Ajurwedyjskie – 5000 lat tradycji – [E-KURS]

Działanie i wskazania do stosowania jeżówki purpurowej

Echinacea uważana jest za zioło stymulujące układ odpornościowy, dlatego zdecydowanie zaleca się ją osobom, o niskiej odporności na infekcje. Wskazania jest w przypadkach niedoboru odporności, stanach osłabienia, infekcji grypowych i pochodnych, a także w schorzeniach takich jak żylaki.

 

Miejscowe stosowanie wywaru lub nalewki z echinacea pomoże wyleczyć:
  • gojące się rany,
  • owrzodzenia,
  • oparzenia,
  • stany zapalne skóry,
  • opryszczkę,
  • łuszczycę,
  • półpaśca,
  • ukąszenia,
  • zmiany alergiczne skóry.

 

Działanie i stosowanie wewnętrzne jeżówki:
  • terapia napotna np. podczas przeziębień,
  • oczyszcza krew,
  • silne działanie antybiotyczne,
  • pobudza działanie białych krwinek (!), a tym samym wzmacnia naszą odporność,
  • terapia wzmacniająca przy nawracających infekcjach dróg oddechowych,

 

Wskazania
  • ostre infekcje dróg oddechowych, jak zapalenie płuc, grypa,
  • skłonność do przeziębień,
  • profilaktyka odpornościowa – wzmacnianie organizmu podczas terapii antybiotykami, a także w stanach osłabienia,
  • problemy skórne (opisane wyżej).

 

Jak spożywać?

Echinacea purpurea spożywa się w postaci korzenia i ziela. Można z niej zrobić nalewkę, jak i napar lub zmielić w młynku i spożywać w postaci proszku.

Napar

2 czubate łyżeczki suszu zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Pić 2-3 razy dziennie.

Nalewka

150 g suszu z korzenia Echinacea zalać 0,5 l wódki. Odczekać około 7-10 dni, a następnie dobrze ją przecedzić, przelać do ciemnej butelki i zamknąć szczelnie.

Warto wspomnieć, iż kiedy dochodzi do infekcji płuc, echinaceę można połączyć z omanem, prawoślazem, lukrecją lub podbiałem. Nalewkę można stosować również na ukąszenia lub rany.

Sok

Sok ze świeżego ziela spożywać w ilości około 10 ml doustnie na dobę.

Nie stosować dłużej niż 10 dni.

 

Przeciwskazania:
  • mocno zaburzona dosza Vata,
  • anemia,
  • zawroty głowy,
  • alergie na składniki surowca,
  • stany zapalne wątroby,
  • ciąża i karmienie piersią jest przeciwskazaniem względnym,
  • dzieci do 4 roku życia,
  • białaczka,
  • pacjenci po przeszczepach.

Korzeń echinacea kupicie m.in. tutaj

 

Jeśli masz ogród, warto posadzić kilka sadzonek w okolichach wiosny, a jesienią i późnym latem będziesz cieszyła się pięknymi kwiatami, z których możesz pobrać korzeń lub ziele :).

 

 Jeżówki z mojego ogrodu 🙂

jeżówka
jeżówka

 

Related Posts

Leave a Reply

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni jesienią i zimą" w prezencie!

Zapisz się
do mojego newslettera