Echinacea – hit zachodniego ziołolecznictwa w walce z wirusami
Echinacea, czyli jeżówka jest bardzo znanym ziołem podnoszącym odporność organizmu z działaniem antywirusowym i antybakteryjnym. Ma wiele odmian, a stosowane są zarówno ziele (jeżówka purpurowa), jak i korzeń (inne rodzaje jeżówki). Dlatego, gdy myślałam o ziołach wspomagających organizm podczas infekcji, od razu przyszła mi na myśl echinacea, czyli zachodni cud medycyny zielarskiej.
Echinacea purpureae – jeżówka prurpurowa
Jeżówka purpurowa należy do rodziny roślin astrowatych, występujących pierwotnie na terenach Ameryki Północnej, Europy oraz Azji. Uprawiana jest w wielu ogrodach (również w moim :)), jako roślina ozdobna, gdyż jej piękne kwiaty zdobią rabaty od sierpnia aż po koniec jesieni.
Jeżówka jest stosowana głównie w ziołolecznictwie zachodnim, co nie zmienia faktu, że jej skuteczność (również, dla sceptyków, potwierdzona naukowo) jest ewidentna i warto po nią sięgać również profilaktycznie.
W ziołolecznictwie, ale również w zwykłej farmakologii stosuje się zarówno ziele, jak i korzeń jeżówki purpurowej. Z ziela można przyrządzić sok, a korzeń ususzyć i parzyć w postaci naparu lub zrobić nalewkę, ale o tym później.
Skład chemiczny jeżówki purpurowej
Według medycyny zachodniej i farmakologii, oraz badań naukowych nad jeżówką purpurową, jej skład chemiczny wygląda następująco:
- alkamidy,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- estry kwasu kawowego,
- echinakozyd,
- polisacharydy.
To właśnie polisacharydy, kwas kawowy oraz alkamidy, zawarte w surowcu odpowiadają za immunostymulujące działanie echinacea. Polega ono na pobudzeniu leukocytów do wydzielania substancji antywirusowych (interferonów, głównie interferonu beta). Z kolei wzrost aktywności makrofagów doprowadza do wydzielenia się interleukiny-1, która pobudza limfocyty do obrony organizmu. Cały mechanizm jest dużo bardziej złożony i wielokierunkowy, lecz uważam, że ta informacja jest zdecydowanie tą najcenniejszą.
Ajurweda oraz TCM a echinacea
Z punktu widzenia Ajurwedy, echinacea ma działanie nasilające doszę Vata, a równoważące dosze Pitta i Kapha. Ma smak gorzko-ostry, działanie wychładzające. Wspomaga głównie rakta i rasa dathu (czyli krew i limfę).
Z punktu widzenia Medycyny Chińskiej echinacea ma smak gorzki, a jej termika jest wychładzająca. Oddziałuje w dużej mierze na płuca.
Wskazane działanie echinacei z punktu widzenia Medycyny Chńskiej, jak i Ajurwedy pokrywa się z badaniami naukowymi medycyny zachodniej.
Ziołolecznictwo Ajurwedyjskie – 5000 lat tradycji – [E-KURS]
Działanie i wskazania do stosowania jeżówki purpurowej
Echinacea uważana jest za zioło stymulujące układ odpornościowy, dlatego zdecydowanie zaleca się ją osobom, o niskiej odporności na infekcje. Wskazania jest w przypadkach niedoboru odporności, stanach osłabienia, infekcji grypowych i pochodnych, a także w schorzeniach takich jak żylaki.
Miejscowe stosowanie wywaru lub nalewki z echinacea pomoże wyleczyć:
- gojące się rany,
- owrzodzenia,
- oparzenia,
- stany zapalne skóry,
- opryszczkę,
- łuszczycę,
- półpaśca,
- ukąszenia,
- zmiany alergiczne skóry.
Działanie i stosowanie wewnętrzne jeżówki:
- terapia napotna np. podczas przeziębień,
- oczyszcza krew,
- silne działanie antybiotyczne,
- pobudza działanie białych krwinek (!), a tym samym wzmacnia naszą odporność,
- terapia wzmacniająca przy nawracających infekcjach dróg oddechowych,
Wskazania
- ostre infekcje dróg oddechowych, jak zapalenie płuc, grypa,
- skłonność do przeziębień,
- profilaktyka odpornościowa – wzmacnianie organizmu podczas terapii antybiotykami, a także w stanach osłabienia,
- problemy skórne (opisane wyżej).
Jak spożywać?
Echinacea purpurea spożywa się w postaci korzenia i ziela. Można z niej zrobić nalewkę, jak i napar lub zmielić w młynku i spożywać w postaci proszku.
Napar
2 czubate łyżeczki suszu zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 20 minut. Pić 2-3 razy dziennie.
Nalewka
150 g suszu z korzenia Echinacea zalać 0,5 l wódki. Odczekać około 7-10 dni, a następnie dobrze ją przecedzić, przelać do ciemnej butelki i zamknąć szczelnie.
Warto wspomnieć, iż kiedy dochodzi do infekcji płuc, echinaceę można połączyć z omanem, prawoślazem, lukrecją lub podbiałem. Nalewkę można stosować również na ukąszenia lub rany.
Sok
Sok ze świeżego ziela spożywać w ilości około 10 ml doustnie na dobę.
Nie stosować dłużej niż 10 dni.
Przeciwskazania:
- mocno zaburzona dosza Vata,
- anemia,
- zawroty głowy,
- alergie na składniki surowca,
- stany zapalne wątroby,
- ciąża i karmienie piersią jest przeciwskazaniem względnym,
- dzieci do 4 roku życia,
- białaczka,
- pacjenci po przeszczepach.
Korzeń echinacea kupicie m.in. tutaj
Jeśli masz ogród, warto posadzić kilka sadzonek w okolichach wiosny, a jesienią i późnym latem będziesz cieszyła się pięknymi kwiatami, z których możesz pobrać korzeń lub ziele :).
Jeżówki z mojego ogrodu 🙂