O kursie
DIETOTERAPIA AJURWEDYJSKA – DLACZEGO TAKI KURS?
Czy znasz uczucie zagubienia, jeśli chodzi o odżywianie? W jednym czasie otrzymujesz kilka różnych, sprzecznych informacji dotyczących diety?
Nauka wprowadza z jednej strony pewien porządek, po czym burzy go nowymi odniesieniami? Można zwariować?
Jest ona potrzebna i ważna, ale w zależności od podejścia i metodyki prowadzenia badań, postawionych hipotez, ale i prowadzących badanie, wyniki takich badań mogą wyjść rożne.
Dlatego warto sięgnąć po sprawdzoną wiedzę, która liczy 5000 lat, ponieważ jest ponadczasowa!
Niezmieniona forma, ale także ta ponadczasowość, opieranie założeń na obserwacji człowieka to klucz do zdrowia.
NIECH LEKARSWO BĘDZIE POŻYWIENIEM, A POŻYWIENIE NIECH BĘDZIE LEKARSTWEM.
Dieta i żywienie to lekarstwo, które zażywamy na co dzień. Codziennie jemy! Codziennie trawimy. Dietoterapia ajurwedyjska to profilaktyka, a nie interwencja.
Pozwól swojemu organizmowi otrzymać, to czego potrzebuje. Ajurweda pięknie Ci to opowie.
Ajurwedyjskie odżywianie ma formę nie tylko zaspokajającą głód, ale przede wszystkim terapeutyczną.
Jeżeli zaczniesz wprowadzać chociaż podstawy założeń Ajurwedyjskiego Odżywiania, doświadczysz zdrowienia swojego ciała na wielu płaszczyznach.
Chciałabyś gotować po ajurwedyjsku, ale nie wiesz, od czego zacząć?
Ponieważ dieta zmieniła również moje życie, pragnę podzielić się z Tobą wiedzą z zakresu Ajurwedy, ale i własnych doświadczeń, aby ułatwić Ci zrozumienie tego, jaki potencjał tkwi w JEDZENIU.
Niewątpliwie prócz samych produktów żywieniowych, niezwykle istotne jest zrozumienie samego mechanizmu trawienia, ponieważ ta wiedza da nam podstawy wiedzy o sobie.
CZY WSZYSCY MOŻEMY PRAKTYKOWAĆ AJURWEDĘ?
Podczas kursu przekażę Ci wiedzę o SMAKACH AJURWEDYJSKICH, ponieważ jest to podstawowa, ale i najważniejsza wiedza dotycząca odżywiania.
Dowiesz się również jak ustalić samodzielnie własne potrzeby na podstawie wiedzy o doszach. Po kursie zmaleją Twoje wątpliwości co do ustalenia własnych potrzeb, ponieważ o to chodzi, by Ajurweda była praktyczna, funkcjonalna!
SCENARIUSZ KURSU
klasyfikacja i opis dosz, cech, jakości, ponieważ jest to podstawa wiedzy,
podstawowe zasady żywienia,
klasyfikacja sześciu smaków w ajurwedzie – słodki, gorzki, kwaśny, cierpki, ostry, słony,
ogień trawienny i jego zaburzenie, abyś poznała trawienie od środka
żywienie sezonowe i lokalne, ale i dostosowane do warunków europejskich
dyskusja oraz wymiana doświadczeń.
smaki a żywność, jak określić smak żywności?
omówienie tabeli pokarmów,
techniki gotowania i przyprawianie pokarmów,
tworzymy przepisy – studium przypadków,
układamy jadłospis tridoshowy,
dyskusja, omówienie przypadków.
Course Content
Dietoterapia Ajurwedyjska cz. 1
-
Dietoterapia ajurwedyjska – dosze, smaki, żywioły, tabela pokarmów, odżywianie sezonowe
02:45:24 -
E-book – Jadłospisy dla doszy Vata
00:00 -
E-book dla doszy Pitta
00:00 -
Tabela właściwości pokarmów
00:00