AMLA – ODMŁADZAJĄCA ROŚLINA I NAJLEPSZE ŹRÓDŁO WITAMINY C

Amla, czyli agrest indyjski, ma szerokie spectrum działania. Jest składnikiem bardzo znanej mieszanki ajurwedyjskiej Triphala, którą wielbiciele Ajurwedy poznają przy pierwszym zetknięciu z nią. Jakie działanie jednak amla? I dlaczego nazywana jest „opiekunką” albo „świętym drzewem”?

 

Święte drzewo

Amalaki ze względu na swoją dobroczynność (podobnie jak tulsi) nazywanie jest w Indiach świętym drzewem. Samo słowo „amalaki” oznacza opiekunkę, kogoś, kto opiekuje się nami jak matka. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ amla rzeczywiście ma szerokie spectrum działania, przez co w Ajurwedzie stosowana jest naprawdę często. Jest składnikiem znanej i lubianej triphali, obok haritaki i bhibitaki, ale spożywana jako odrębne lekarstwo przynosi fantastyczne rezultaty.

 

Bomba z witaminą C na pokładzie

Amla to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C na świecie. W 100 g jest jej aż 2300 – 2500 mg witaminy C. Mimo, że Ajurweda u źródła nie posługiwała i nie posługuje się taką terminologią jak „witamina”, to nawet dla zwolenników medycyny akademickiej będzie to dobra informacja. Nie ma bowiem lepszego źródła witaminy C, niż ta pochodząca z zasobów naturalnych, ponieważ wchłanialność jest dużo wyższa niż w przypadku witamin syntetycznych.

 

Działanie amli

Amla ma działanie tonizująco-odżywcze oraz odmładzające. Jest również afrodyzjakiem. Działa wychładzająco na organizm. W większych dawkach przeczyszcza i działa homeostatycznie.

Amalaki działa na wszystkie tkanki i odżas. Jest świetnym przeciwutleniaczem, dlatego stosuje się ją w celu zwiększenia odporności organizmu.

Równoważy Pittę oraz Vatę, w nadmiarze podnosi Kaphę. W zalecanych dawkach jednak działa korzystnie na wszystkie dosze.

Bardzo często stosuje się ją na włosy oraz paznokcie, ponieważ doskonale je wzmacnia i chroni przez ich łamliwością. Działanie takie wykazuje zarówno zażywana zewnętrznie jak i wewnętrznie. Ma to związek z tym, że włosy i paznokcie są „wyrostem” kości, a amla właśnie od wewnątrz doskonale je wzmacnia.

Stosowana jest również w przypadku krwawienia dziąseł oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego na każdym odcinku.

 

Wskazania

 

Amlę zaleca się w przypadku następujących dolegliwości:

  • Pasożyty,
  • Niestrawność,
  • Wzdęcia,
  • Brak apetytu,
  • Osłabienie organizmu,
  • Zaparcia,
  • Artretyzm,
  • Reumatyzm,
  • Paraliż,
  • Padaczka,
  • Problemy naczyniowo-krążeniowe,
  • Słaby wzrok,
  • Słabe włosy i paznokcie,
  • Dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
  • Toksyny, grzybica, pleśniawki,
  • Alergie pokarmowe i wziewne.

 

Przeciwskazania

  • Biegunka,
  • Dyzenteria.

 

Dawkowanie

Amlę można spożywać w postaci proszku wymieszanego z wodą. Dobrze dodać do roztworu również miód lub cukier jaggery (nie dla kapha). W zależności od schorzenia i rodzaju dolegliwości i objawów amlę dawkuje się od 3 do aż 10 g na dzień. Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności podaje się ją w ilości do 5 g dziennie w roztworze wodnym.

 

Sattwiczne cechy Amli

Amla jest rośliną o wszechstronnym działaniu. W Ajurwedzie uważa się, iż równoważąc wszystkie dosze (w nadmiarze może drażnić kaphę), przynosi ogólno pojęte szczęście, dobrostan i spokój. Regularnie zażywana zapewnia długowieczność i działa silnie wzmacniająco.

 

Wybrane produkty z amlą – gdzie kupić?

 

Amla – tonizowanie i odmładzanie

Fot. www.momaayurveda.com

Triphala- detoks i dobre trawienie

Fot. www.momaayurveda.com

Chyawanprash – eliksir życia

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

O mnie

Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

prezent dla Ciebie

E-BOOK "Ajurweda w polskiej kuchni latem" może być Twój!

Zapisz się do mojego newslettera