Amla – odmładzająca roślina i najlepsze źródło witaminy C!
Amla, czyli agrest indyjski, ma szerokie spectrum działania. Jest składnikiem bardzo znanej mieszanki ajurwedyjskiej Triphala, którą wielbiciele Ajurwedy poznają przy pierwszym zetknięciu z nią. Jakie działanie jednak amla? I dlaczego nazywana jest „opiekunką” albo „świętym drzewem”?
Święte drzewo
Amalaki ze względu na swoją dobroczynność (podobnie jak tulsi) nazywanie jest w Indiach świętym drzewem. Samo słowo „amalaki” oznacza opiekunkę, kogoś, kto opiekuje się nami jak matka. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ amla rzeczywiście ma szerokie spectrum działania, przez co w Ajurwedzie stosowana jest naprawdę często. Jest składnikiem znanej i lubianej triphali, obok haritaki i bhibitaki, ale spożywana jako odrębne lekarstwo przynosi fantastyczne rezultaty.
Bomba z witaminą C na pokładzie
Amla to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C na świecie. W 100 g jest jej aż 2300 – 2500 mg witaminy C. Mimo, że Ajurweda u źródła nie posługiwała i nie posługuje się taką terminologią jak „witamina”, to nawet dla zwolenników medycyny akademickiej będzie to dobra informacja. Nie ma bowiem lepszego źródła witaminy C, niż ta pochodząca z zasobów naturalnych, ponieważ wchłanialność jest dużo wyższa niż w przypadku witamin syntetycznych.
Działanie amli – ziele mocy
Amla ma działanie tonizująco-odżywcze oraz odmładzające. Jest również afrodyzjakiem. Działa wychładzająco na organizm. W większych dawkach przeczyszcza i działa homeostatycznie.
Amalaki działa na wszystkie tkanki i odżas. Jest świetnym przeciwutleniaczem, dlatego stosuje się ją w celu zwiększenia odporności organizmu.
Równoważy Pittę oraz Vatę, w nadmiarze podnosi Kaphę. W zalecanych dawkach jednak działa korzystnie na wszystkie dosze.
Bardzo często stosuje się ją na włosy oraz paznokcie, ponieważ doskonale je wzmacnia i chroni przez ich łamliwością. Działanie takie wykazuje zarówno zażywana zewnętrznie jak i wewnętrznie. Ma to związek z tym, że włosy i paznokcie są „wyrostem” kości, a amla właśnie od wewnątrz doskonale je wzmacnia.
Stosowana jest również w przypadku krwawienia dziąseł oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego na każdym odcinku.
Wskazania
Amlę zaleca się w przypadku następujących dolegliwości:
- Pasożyty,
- Niestrawność,
- Wzdęcia,
- Brak apetytu,
- Osłabienie organizmu,
- Zaparcia,
- Artretyzm,
- Reumatyzm,
- Paraliż,
- Padaczka,
- Problemy naczyniowo-krążeniowe,
- Słaby wzrok,
- Słabe włosy i paznokcie,
- Dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
- Toksyny, grzybica, pleśniawki,
- Alergie pokarmowe i wziewne.
Przeciwskazania
- Biegunka,
- Dyzenteria.
Dawkowanie
Amlę można spożywać w postaci proszku wymieszanego z wodą. Dobrze dodać do roztworu również miód lub cukier jaggery (nie dla kapha). W zależności od schorzenia i rodzaju dolegliwości i objawów amlę dawkuje się od 3 do aż 10 g na dzień. Profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności podaje się ją w ilości do 5 g dziennie w roztworze wodnym.
Sattwiczne cechy Amli
Amla jest rośliną o wszechstronnym działaniu. W Ajurwedzie uważa się, iż równoważąc wszystkie dosze (w nadmiarze może drażnić kaphę), przynosi ogólno pojęte szczęście, dobrostan i spokój. Regularnie zażywana zapewnia długowieczność i działa silnie wzmacniająco.
Wybrane produkty z amlą – gdzie kupić?
Amla – tonizowanie i odmładzanie
Fot. www.momaayurveda.com
Triphala- detoks i dobre trawienie
Fot. www.momaayurveda.com